De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Met de prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de winnaar). De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt, gevolgd door zes nominaties, waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt. Dit vindt plaats tijdens het traditionele galadiner in Felix Meritis in Amsterdam. De bekendmaking is ook live bij Nieuwsuur op NPO2. De voorzitter komt uit een maatschappelijke sector buiten de literatuur. De overige vier leden zijn werkzaam als literatuurwetenschapper, criticus en/of auteur.

Alle informatie over de Libris Literatuur Prijs is te vinden op de officiële website van de organisatie: www.librisprijs.nl

 

Jury 2024 

De jury voor de 31ste Libris Literatuur Prijs is aan het werk gegaan onder voorzitterschap van Kim Putters, voorzitter Sociaal-Economische Raad (SER). Hij maakt op 13 mei 2024 bekend welke roman de opvolger wordt van Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje.

De jury bestaat verder uit:

Dalilla Hermans, auteur en columniste van De Standaard
Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA
Joep van Ruiten, cultuurjournalist
Vamba Sherif, schrijver, essayist, film- en boekrecensent

 

Data 2024

Bekendmaking longlist: 29 januari 2024 
Bekendmaking shortlist: 11 maart 2024 
Bekendmaking winnaar: 13 mei 2024

Hostname: pro-mbooks3