Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een kleurrijk en fantasievol boek dat je op een heerlijke manier zal prikkelen!

Wroaaaah! doet de leeuw

Benjamin Gottwald

€ 18,99

Ik heb dit jaar al prachtige boeken voorbij zien komen in de 4+ categorie, maar dit is zonder twijfel mijn favoriet. Dat komt niet zozeer door de illustraties, die zeker de moeite waard zijn, maar vooral door de wijze waarop kinderen uitgedaagd worden om hun kennis en fantasie te gebruiken. Want het boek is vooral bedoeld om het actief te beleven.

Wroaaaaah! is een geluidenboek, maar de geluiden komen dit keer uit het kind zelf. Bij elke pagina hoort een specifiek geluid en het is aan de lezer om de bepalen hoe dat klinkt. Zzzzzzz doen de vliegen die om de drol draaien, Pang de ballon die kapot wordt geprikt. En daar komt een paard. Hoe doen zijn hoeven? Je ziet wel wat het geluid maakt, maar jij bepaalt hoe dat klinkt. Want in het boek zul je geen letters vinden. Je bent helemaal vrij om dit zelf te bepalen.

MDe propeller van het vliegtuig doet Broem, of misschien wel Prrrrr, of Brtebrtebrtebrrr. Misschien weet je wel een heel ander geluid dat er heel goed bij past. Wees creatief! En als je misschien niks kunt verzinnen, dan ga je gewoon naar het volgende plaatje. Er staan enorm veel gevarieerde opdrachten in. Van La naar Bèh en van Ha naar Tsjoe!

Als volwassene zul je misschien niet snel dit boek oppakken, maar probeer het eens uit en je zult ontdekken hoe leuk dit is. Doe vooral mee met je kind, en laat je lekker gaan. Na twee plaatjes zul je er geen genoeg van krijgen. Hiermee zullen jullie samen de grootste plezier beleven. .

Een kleurrijk en fantasievol boek dat je op een heerlijke manier zal prikkelen!

Het is gewoon te leuk om te laten liggen.

Kevin de Vampier

Matt Brown

€ 15,99

Monsterboeken blijven altijd een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Je vindt ze leuk of juist helemaal niet. Zelf vind ik vooral de vrijheid van zo’n verhaal enorm prettig. Het hoeft niet te kloppen met de werkelijkheid. Je mag gewoon een boek lang plezier hebben. En in Kevin de vampier zal je dat volop krijgen. Het is zeker niet eng, vooral grappig en een klein beetje spannend. Maar vooral leuk!

Kevin reist rond met een monstercircus. Als enige van zijn familie lukt het hem nog niet om in een vleermuis te veranderen. Hij probeert het wel, maar dan wordt hij een doos donuts, een boterham met jam of een treinbaan. Het circus is onderweg naar het Doodsangstfestival, maar door een kapotte vleermuisnavigatie zijn ze terecht gekomen in Beneden Ellende. Daar wonen alleen mensen en monsters zijn niet welkom. Toch besluiten ze om een voorstelling te geven, want hun geld is bijna op. Maar wanneer alles uit de hand loopt voordat ze ook maar zijn begonnen, moet Kevin en zijn nieuwe mensenvriendin Bibi de boel proberen op te lossen.

Tussen de hoofdstukken staan korte beschrijvingen van enkele monsters. Zo leer je bepaalde personages een beetje beter kennen. Maar de biografieën zitten, net als het verhaal zelf, ook vol met grapjes. Dit is soms hilarisch, omdat het verhaal zelf hierin door verwerkt is. De illustraties en de speelse manier waarop bepaalde woorden gedrukt zijn, maken het heel plezierig om te lezen. Daardoor oogt het niet saai en krijg je zin om door te lezen.

Kevin de vampier zal ongetwijfeld weer heel wat kinderen enorm vermaken. Het is het eerste deel van een serie, maar wel met een afgerond verhaal. Het zal me niks verbazen, dat kinderen meteen zullen vragen wanneer het volgende deel uitkomt. Het is gewoon te leuk om te laten liggen.

Een fenomenaal verhaal dat moeiteloos één van mijn lievelingsboeken van dit jaar is geworden.

Umbrador

Marieke Smithuis

€ 18,99

Tijdens de Kinderboekenweek viel me op, dat er veel vraag was naar het boek Umbrador. Ik had het wel zien liggen, maar was er nog niet aan toegekomen. Maar nu werd ik toch wel heel nieuwsgierig. En wat een heerlijke verrassing bleek het te zijn. De daaropvolgende paar dagen werden volop genieten.

De wondermooie omslag van het boek doet denken aan schaduwtheaters, waarmee al eeuwenlang wereldwijd verhalen worden verteld. Meestal zijn dit sprookjes of verhalen over magische werelden. En dat is precies wat je kunt verwachten. Umbrador is een sprookje over een land waarin schaduwen een belangrijke rol spelen. Dit blijkt ook uit de naam, want umbra betekent schaduw.

Hoofdpersoon is het weesmeisje Jinna, dat woont bij een nare tante. Zij heeft een bijzondere eigenschap. Ze heeft namelijk geen schaduw. Haar enige vriend is de hond Scharrie, die voor alles bang is. Wanneer die vreselijke tante de hond weg wil doen, belanden Jinna en Scharrie per toeval in het schaduwrijk Umbrador. Hier leert Jinna meer over wie zij is en wie haar echte familie is. Een groot en gevaarlijk avontuur staat op het punt te beginnen. Een avontuur waarin Jinna alles kan winnen of verliezen. Zij moet het opnemen tegen de slechte Schaduwvorst, maar zonder schaduw zijn haar kansen bijzonder klein.

Umbrador is een groots avontuur over de strijd tussen goed en kwaad. Bepaalde lezers maakten vergelijkingen met Harry Potter en dat is zeker waar. Het heeft ook iets weg van Narnia en andere fantasy verhalen. Toch heeft het ook een heel eigen geluid. Hoewel de schrijfster goed gekeken heeft naar de klassiekers, is het geen één op één kopie geworden. Ze heeft de beste ingrediënten gekozen en daarmee een nieuw gerecht gemaakt. En wat voor gerecht!

In Umbrador maakt Marieke Smithuis het haar personages niet makkelijk. Ze geeft ze momenten van hoop en trekt dit dan vervolgens weer keihard uit hun handen. En voor Jinna en de lezer wordt het duidelijk dat strijden tegen het kwaad een hoge prijs kent. Een prijs die behoorlijk pijn doet.

Een fenomenaal verhaal dat moeiteloos één van mijn lievelingsboeken van dit jaar is geworden.

Alan Gratz weet als geen ander hoe je van lezen pure entertainment kunt maken.

Twee graden

Alan Gratz

€ 17,99

Als je aan dit boek begint, moet je nog maar even van de rust genieten. Want er gebeurt in de komende 350 bladzijdes zoveel, dat je bijna zou vergeten om adem te halen. Hoofdstuk na hoofdstuk krijg je de ene cliffhanger na de ander. Je zou bijna denken dat de schrijver voortdurend zichzelf wil overtreffen in spannende momenten. Het is dan wel een redelijk dik boek, maar je zult er moeiteloos doorheen vliegen.

In grote lijnen draait het om drie natuurrampen, die veroorzaakt worden door de klimaatverandering. Een mega-bosbrand, een superorkaan en een verstoorde ijsklimaat brengen de hoofdpersonen van dit boek in levensgevaarlijke situaties. Wat dit alles bizar realistisch maakt, is het feit dat het deels gebaseerd is op rampen die al hebben plaatsgevonden en anderzijds een scenario is dat over niet al te lange tijd een realiteit kan zijn.

Hoewel je als lezer dit boek grotendeels als een enorm spektakelstuk zult beleven, dat zonder moeite de basis kan vormen van een spectaculaire rampenfilm, zit de belangrijkste boodschap vooral aan het einde. Hier wordt duidelijk met welk doel de schrijver dit geschreven heeft. Het is zijn manier om aandacht te geven aan de klimaatverandering. Tevens is het een oproep aan iedereen om mee te werken, zelfs als je denkt dat het niks uithaalt.

Twee graden is zo’n boek dat tieners zal vastgrijpen en niet loslaten, voordat het gelezen is. Alan Gratz weet als geen ander hoe je van lezen pure entertainment kunt maken. Want hoe serieus de boodschap ook is, natuurlijk mag de lezer ook best genieten van een waanzinnig spannend verhaal. En dat biedt hij dan ook in overvloed. En nu ga ik weer even op adem komen.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Thuis | Mark Janssen | 9789047715955 € 17,99
Catch | Elvin Post | 9789026166266 € 16,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 107

KID | Jelmer Soes | 9789045128252 € 19,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99

Kind & Jeugd

Een speciale selectie van themapagina's voor kinderen en jongvolwassenen

pro-mbooks3 : libris