Klantenservice ebooks en ereaders

Hieronder vindt u een lijst met al onze veel gestelde vragen. Kies hiernaast een onderwerp om alleen de vragen over dat onderwerp te tonen. 

Staat uw vraag er niet bij? Dan kunt u contact opnemen met onze ebook- en ereader-helpdesk door een mail te sturen naar: [email protected]

Ebooks van Libris.nl worden grotendeels geleverd als EPUB met watermerk
Deze beveiliging zal verder niet meer beveiliging worden genoemd, omdat u niet wordt belemmerd in wat u met dit bestand doet, u kunt dit altijd overal naartoe verplaatsen, en lezen op de door u gewenste manier, veilig opslaan op uw apparaten is nooit een probleem, u hoeft geen procedures te doorlopen, anders dan het direct downloaden van uw ebook. Deze ebooks kunt u lezen op uw ereader, maar ook probleemloos op uw tablet, computer, smartphone.

 

Wat is een ebook?

Een ebook is een boek in digitale vorm. Het betreft een boek dat op 5 apparaten gelezen kan worden bijvoorbeeld op uw computer, een ereader (bijvoorbeeld een Tolino, Kobo), of zelfs op uw tablet of smartphone!

Let op: omdat ebooks voor uw eigen gebruik op uw eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet meer geannuleerd of geretourneerd worden.

Kan ik een downloadbestelling nog annuleren of wijzigen?

Helaas kunt u een downloadbestelling niet meer wijzigen of annuleren. Ebooks en luisterboeken worden voor uw eigen gebruik gepersonaliseerd en toegevoegd aan uw account. Het herroepingsrecht is uitgesloten.

Mijn ebook heeft een .acsm-bestand (Adobe-DRM). Hoe download ik deze?

Een .acsm-bestand is niet direct te downloaden. Op deze pagina vindt u de bijbehorende handleiding.

Het downloaden lukt niet, hoe werkt dit?

Lees hier alles over het downloaden en overzetten van uw ebook.

Kan ik ook geleende boeken lezen op mijn Tolino?

U kunt ook geleende boeken van de Online Bibliotheek lezen op uw Tolino e-reader. Voor het lenen van ebooks bij de bibliotheek op uw ereader maakt u gebruik van een laptop of pc. Hiervoor kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Het programma Adobe Digital Editions downloaden en installeren. Met dit programma kunt u uw pc en ereader voorbereiden voor het gebruikt van de beveiligde ebooks van de bibliotheek. Volgt u hiervoor de stappen uit deze handleiding.

 2. Ebooks bij de Online Bibliotheek lenen in het juiste formaat. Met behulp van het programma Adobe Digital Editions kunt u deze vervolgens naar uw ereader kopiëren. Volgt u hiervoor de stappen uit de handleidingen van de Online Bibliotheek: https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/e-books/e-reader/e-books-op-e-reader-zetten.html

 3. Ereader autoriseren: Klik linksboven in de hoek op de 3 streepjes > Mijn accounts > Adobe Kopieerbeveiliging > Log hier in met dezelfde Adobe account. De ebooks zullen nu probleemloos geopend worden.
Kan de boekhandel mij helpen om ebooks te kopen?

Uiteraard. Als u graag ebooks wilt lezen, maar het lukt u niet om het bestand aan te schaffen, te downloaden of te plaatsen kunt u gerust een Libris-boekhandel of Blz.-Boekhandel binnenlopen. Zij helpen u graag verder of nemen contact op met de helpdesk.

 

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Op de computer kunt u betalen met:

 • iDEAL
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard


Op de Tolino ereader kunt u ebooks betalen met:

 • iDEAL (uitgesloten zijn Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab)
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard betalingen zijn NIET mogelijk op een Tolino ereader.
Ik wil een ebook of luisterboek cadeau doen, hoe werkt dit?

Een ebook of luisterboek cadeau doen werkt anders dan bij een fysiek boek. U kunt een Boekenbon-cadeaukaart cadeau doen. De ontvanger kan dan zelf het gewenste ebook of luisterboek bestellen.

U koopt de Boekenbon-cadeaukaart bij de boekhandel bij u in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vindt u hier. De Boekenbon is niet verkrijgbaar in onze webshop.

Daarnaast is het grootste deel van Nederlandse ebooks te verkrijgen als EPUB met watermerk. Dit betekent dat u het ebook na aankoop direct kunt downloaden en kunt geven als cadeau.

Hoe autoriseer of deautoriseer ik een ereader of computer met mijn Adobe ID?

Dit is alleen van toepassing op ebooks beveiligd met Adobe-DRM. Verreweg de meeste ebooks die wij op het moment verkopen, zijn ebooks beveiligd met watermerk-DRM, en daar speelt het Adobe ID geen rol.

Autoriseren:

Autoriseren hoort automatisch via het programma Adobe Digital Editions gedaan te worden. Zie a.u.b. de onderwerpen Hoe download ik een ebook en Hoe kopieer ik een ebook naar mijn leesapparaat hierboven voor meer details. Een computer kan eventueel ook handmatig geautoriseerd worden via het menu-item "Bibliotheek -> Computer autoriseren..." in Adobe Digital Editions.

Deautoriseren:

Windows-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-E (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-D (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.

Apple Mac OS X-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-E (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-D (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.
Waar kan ik mijn downloadbestelling terugvinden?

Wij sturen nooit een downloadlink in de orderbevestiging. Direct na aankoop vindt u de download direct in uw profiel.

Zodra u bent ingelogd, gaat u naar 'Mijn profiel' en vervolgens naar ‘Mijn ebooks’ (voor ebooks) of 'Mijn luisterboeken' (voor luisterboeken). Uw laatste aankoop staat bovenaan. Om het ebook te downloaden klikt u op ‘download’. Wenst u het ebook direct te lezen op uw computer klikt u op ‘Lees nu’.

 

Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn tablet, smartphone of iPad?

In totaal kunt u met uw Libris-account op 5 verschillende apparaten inloggen. U kunt uw ebooks dan ook lezen op uw tablet, smartphone of iPad. Dit kan op verschillende manieren:

- Via de Tolino Lees-app. Deze applicatie downloadt u op uw tablet, smartphone of iPad. Meer informatie over de Tolino Lees-app, vindt u hier.

- U kunt het bestand vanaf uw apparaat downloaden en lezen. Op deze pagina vindt u bijbehorende handleidingen.

Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn computer?

In totaal kunt u met uw Libris-account op vijf verschillende apparaten inloggen. U kunt uw ebook direct na aankoop lezen op uw computer. Ga in uw profiel naar ‘mijn ebooks’ en klik op ‘lees nu’ achter desbetreffend ebook. U wordt doorverwezen naar de webreader.


Meer informatie over de webreader vindt u hier.

Hoe kan een ebook op niet leverbaar staan?

Het kan wel eens voorkomen dat een ebook de status niet leverbaar heeft op onze webshop. Dit kan meerdere betekenissen hebben, maar de voornaamste is dat de uitgever zelf het ebook heeft teruggetrokken. Hierdoor kunnen wij het ebook niet meer leveren.

Indien u twijfelt over de leverbaarheid van een ebook kunt u contact opnemen met de helpdesk via [email protected].

Welke ereader verkoopt Libris.nl?

Sinds september 2014 werkt Libris samen met de bekende Duitse leverancier Tolino. Op dit moment zijn er twee modellen beschikbaar: de Tolino Page 2 en de Tolino Vision 5.

 

Voor meer informatie over de Tolino Page 2, klikt u hier.

Voor meer informatie over de Tolino Vision 5, klikt u hier.

Garantie en reparatie

Lees hier alles over garantie en reparatie van de tolino ereader.

Hoe koppel ik mijn Libris-account aan mijn Tolino ereader?

Zodra u een nieuwe Tolino ereader hebt aangeschaft, dient u het apparaat te installeren. Alle ereaders die u aanschaft bij Libris of de aangesloten boekhandelaar zijn ingesteld op de Libris-bibliotheek. Dit betekent dat u direct kunt inloggen met uw Libris-account.

Hoe zet ik elders gekochte ebooks op mijn Tolino?

U kunt ook elders gekochte ebooks toevoegen aan uw Tolino. U koppelt uw ereader aan uw computer. Het bestand kopieert u vervolgens van computer naar ereader. Zodra u de ereader weer afkoppelt, wordt het ebook toegevoegd aan de Tolino ereader.

U kunt ook draadloos ebooks toevoegen. Via deze pagina vindt u de bijbehorende handleiding.

Mijn Tolino is vastgelopen, wat nu?

We raden u in deze situatie aan om het apparaat voor een lange periode, minimaal 3 uur, op te laden via de kabel aan een computer of laptop. Mocht dit het probleem niet verhelpen neemt u dan contact op via de helpdesk: [email protected].

Ik heb een ander probleem met mijn Tolino

Neemt u in alle andere gevallen contact op met onze helpdesk via [email protected] of [email protected].

Wat is het verschil tussen EPUB met watermerk en EPUB met Adobe-DRM?

De beslissing om een ebook tegen kopiëren te beveiligen ligt bij de auteur en uitgever van het ebook. Alle buitenlandse ebooks worden met Adobe-DRM beveiligd. Momenteel wordt bij de meeste Nederlandstalige ebooks een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

-  Watermerk-DRM: een watermerk is een verzameling onopvallende kenmerken die aan een ebook toegevoegd worden. Dit voorkomt kopiëren voor eigen gebruik niet, maar in het geval van grootschalige verspreiding is het altijd mogelijk om de bron te traceren.

- Adobe-DRM: met dit beveiligingssysteem dient u eerst een Adobe ID aan te maken, en vervolgens mag u aangeschafte ebook op een maximum van 6 verschillende apparaten lezen. Alléén leesapparaten die geautoriseerd zijn door dezelfde Adobe ID mogen dus ebooks delen!

Hoe download ik een EPUB met Adobe-DRM?

Een EPUB met Adobe-DRM is helaas niet direct te lezen op uw apparaten omdat deze een extra beveiliging hebben. Via deze link vindt u de bijbehorende handleidingen.