Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Met dit boek word jij een echte natuurdetective.

Van wie is dit spoor?

Radka Janská

€ 12,99

Zo vlak voor de zomervakantie heb ik een erg leuke boekentip gevonden voor kinderen die het spannend vinden om de natuur in te gaan. Hoewel het gemaakt is voor jonge kinderen, is het ook erg leuk voor het hele gezin.
‘Hertje is zijn moeder kwijt en gaat naar haar op zoek. Hij vindt allerlei sporen. Welke zullen van zijn moeder zijn? Help jij hertje zoeken? Maar let wel goed op, want elk dier heeft z’n eigen pootafdruk
De volgende keer kun je in echt gaan zoeken. Als je deze zomer naar het bos gaat, dan moet je eens naar de grond kijken. Ga op zoek naar sporen. Heb je iets gevonden? Ja? Kun je dan zien welk dier daar gelopen heeft? Was het een vos of een everzwijn? Of misschien wel een hert of een wolf?Kijk goed naar de afdruk en vergelijk dat dan met de plaatjes in het boek. Heb je het juiste plaatje gevonden? Kijk dan snel onder het flapje om te zien welk dier het is. Er staan een hoop dieren in het boek. Sommigen wonen in het bos, anderen bij het water, in de bergen of op de boerderij. Bij elk dier staat ook nog wat leuke informatie. Met dit boek word jij een echte natuurdetective.

Een boek dat zeer geschikt is voor de zomervakantie.

De duistere diepte

Hans Jørgen Sandnes

€ 14,95

Toen ik de voorkant zag, wist ik meteen dat ik dit wilde lezen. Spannend en mysterieus, ik was razend benieuwd. Ik ben dus meteen eraan begonnen, en het was alles wat ik ervan verwachte.
HHet boek begint met een jongen die van een hoge rots in zee duikt. Zijn vrienden staan toe te kijken en maken een foto van het moment dat hij de zee raakt. Maar dan komt hij niet meer boven. Hij is spoorloos verdwenen. Maar op de foto staat iets heel bijzonders, althans als je goed kijkt.
Orelia verhuist naar een nieuw pleeggezin in een klein dorpje aan zee. Zij is enorm geïnteresseerd in bijzondere zeewezens. En dan komt ze erachter dat in zee iets bijzonders zit. Samen met haar buurman, de visser Bern, gaat ze op onderzoek uit. Maar zij blijken niet de enigen te zijn die nieuwsgierig zijn. De eigenaren van het plaatselijke aquarium houden hen in de gaten. Wat zit er onder water en wat heeft dit te maken met de verdwenen jongen? Krypto is een heerlijke graphic novel. Het is het eerste deel van een serie. De illustraties zijn erg mooi en het verhaal is lekker spannend. Een boek dat zeer geschikt is voor de zomervakantie. Ik wacht met smart op het volgende deel om te weten hoe het verhaal verder gaat.

Ik heb enorm genoten en ben zeer benieuwd naar het volgende avontuur.

Wereldspionnen

James Ponti

€ 15,99

Zo! Wat is dit een gaaf boek. Ondanks dat dit een kinderboek is, had ik regelmatig het gevoel dat dit ook zo voor volwassenen geschreven had kunnen zijn. Dit is een spionageverhaal van de bovenste plank. Zeer goed uitgewerkt en vol momenten dat je even met open mond zit te lezen. James Bond? Nee, Ponti! James Ponti!
Sara is een meisje met een aantal bijzondere talenten. Zij is buitengewoon intelligent en een meester met computers. Geef haar een simpele, oude computer en zij kan overal inbreken. NASA, spionagediensten, het maakt niet uit. Geen wonder dat zij deel mag uitmaken van een bijzondere groep kinderen: de Wereldspionnen. Haar geheime naam is Brooklyn en samen met Parijs, Sidney, Rio en Kat moet zij zeer bijzondere opdrachten vervullen.
Ze staan op het punt om naar Parijs te vertrekken. Daar gaat een enorme happening plaats vinden. Het vermoeden bestaat dat een criminele organisatie, de Paarse Duim genaamd, zal gaan toeslaan. Zij hebben al eerder toegeslagen, maar hun acties lijken geen patroon te hebben. Wat is de overeenkomst en hoe zullen ze opnieuw gaan toeslaan? De Wereldspionnen moeten al hun talenten inzetten om een ramp van wereldformaat te voorkomen. Het verhaal is heel erg spannend. Het is een kruising tussen James Bond en Sherlock Holmes. Vooral Brooklyn en Kat zijn bijzonder intelligent. Daardoor verbazen zij niet alleen hun omgeving, maar ook de lezer. Je ziet het vaak niet aankomen, en toch komt het nergens vergezocht over. Ik heb enorm genoten en ben zeer benieuwd naar het volgende avontuur. Geweldig! 

Haar verhaal is vrij, zo vrij als vrijheid van nature moet zijn.

Brown girl dreaming

Jacqueline Woodson

€ 19,99

Deze maand zet ik een heel bijzondere titel in het licht. Een boek dat allerlei prijzen heeft gewonnen en waarvan diverse beroemde mensen, zoals Alicia Keys, enorm fan zijn. Een boek waar veel in verteld wordt, maar alles ook heel bewust klein wordt gehouden. Grote thema’s, zoals racisme, armoede en gelijkheid komen haast als een voetnoot voorbij, maar krijgen daardoor enorm veel zeggingskracht.
Dit is het verhaal over de jeugd van schrijfster Jacqueline Woodson. Een deel van haar jeugd groeit zij op in het zuiden van de Verenigde Staten van de jaren zestig. Hoewel de slavernij al heel lang niet meer bestaat, worden donkere mensen nog steeds als minderwaardig behandeld.
Jacqueline woont samen met haar broer en zus tijdelijk bij hun oma en opa. Hun jeugd is gelukkig, en ze groeien op in een liefdevol huis. Maar zo nu en dan hoor je ook andere geluiden uit hun omgeving, over mensen die in het geheim strijden voor gelijke rechten. Hoewel oma niet actief meedoet, draagt zij ook haar steentje bij door winkels te negeren waar donkere mensen respectloos worden behandeld. Wanneer de kinderen naar New York verhuizen, komen ze in een heel andere omgeving terecht. Jacqueline ontdekt een nieuwe wereld, maar voelt zich daar niet zo thuis als in het Zuiden. En dan ontdekt zij haar talent voor woorden. Het kleine donkere meisje zal uitgroeien tot een zeer getalenteerde schrijver. En door haar woorden kan zij eindelijk bepalen in welke wereld zij leeft. Wanneer de kinderen naar New York verhuizen, komen ze in een heel andere omgeving terecht. Jacqueline ontdekt een nieuwe wereld, maar voelt zich daar niet zo thuis als in het Zuiden. En dan ontdekt zij haar talent voor woorden. Het kleine donkere meisje zal uitgroeien tot een zeer getalenteerde schrijver. En door haar woorden kan zij eindelijk bepalen in welke wereld zij leeft.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99
pro-mbookslibr3 : libris