De papegaaiduiker is een heerlijke alternatief voor jonge lezers die een voorkeur hebben voor informatieve boeken.
Papegaaiduiker
Martin Jenkins
Informatieve natuurboeken voor deze leeftijdscategorie zie ik niet zo heel veel. Vaak zijn ze al snel te ingewikkeld. Dan is een boek als De papegaaiduiker toch weer erg leuk. Het is eigenlijk een informatieve prentenboek. Erg mooie illustraties, een beperkte hoeveelheid tekst op elke bladzijde en toch een redelijk complete beschrijving van deze bijzondere vogel.
Want wat weten we nu eigenlijk over papegaaiduikers, behalve dat die er een beetje propperig uitzien en een enorm brede snavel hebben? We volgen de vogels vanaf het moment dat het broedseizoen gaat beginnen. We leren wat over hun liefdesleven en kunnen ook even in hun broedplaatsen gluren. We zien dat ze elk jaar terugkeren naar hun vaste plek en eventuele indringers meteen verjagen. We zien hoe hun ene ei uitkomt en we volgen het jong in zijn eerste weken tot het moment dat deze uitvliegt om uiteindelijk zelf een partner te vinden.
Hoogstwaarschijnlijk zullen ouders dit samen met de kinderen lezen. Dat is ook best raadzaam, want de tekst is niet altijd even makkelijk. Zo nu en dan zit er een wat lastiger woord tussen. Ik zou het daarom ook vooral voor 5- en 6-jarigen adviseren. Dankzij de sfeervolle en kleurrijke illustraties is het een boek om meerdere keren samen door te nemen.
Ook voor kinderen van zeven jaar en ouder is het zeer geschikt. Die kunnen het lekker zelf lezen en het eventueel gebruiken om er een spreekbeurt over te houden. Het lijkt me dan ook een zeer goede aanschaf voor schoolbibliotheken.
De papegaaiduiker is een heerlijke alternatief voor jonge lezers die een voorkeur hebben voor informatieve boeken.