Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Elke bladzijde is een feest van kleuren.

Boe!

Kate Read

€ 14,99

Vanaf het eerste moment dat ik dit prentenboek zag, was ik helemaal verkocht. Dat starende oog van die kleine vis midden op de voorkant deed me al schateren van het lachen. En al die spetterende kleuren beloofden dat dit een vrolijk avontuur ging worden. Ik had er zin in en nadat ik klaar was met lezen, had ik gekregen waar ik op hoopte. En zelfs nog wat meer.

Kleine roze vis wil graag met iemand spelen, maar niemand in de grote oceaan lijkt tijd te hebben. Maar visje laat zich daardoor niet ontmoedigen. Hij verstopt zich en zodra er een vis in de buurt is, roept hij heel hard: BOE! Maar dan loopt de grap uit de hand. De voorbij zwemmende vis denkt dat er een monster in de buurt is en besluit de anderen te waarschuwen. Al snel is iedereen in paniek en besluiten ze zich te verstoppen in een donkere grot. Maar dat hadden ze beter niet kunnen doen, want de grot blijkt eigenlijk iets heel anders te zijn. En de enige die ze nu nog kan helpen is kleine roze vis. Zal het kleine roze vis lukken om alles weer normaal te krijgen en de andere vissen te redden?

Elke bladzijde is een feest van kleuren. Ze komen allemaal voorbij en met de handige beschrijving achterin leer je alles over die kleuren. Want hoe maak je oranje, groen of paars en wat is bijvoorbeeld de tegenovergestelde kleur van rood? Het verhaal zit ook vol humor. Door de overdreven reacties van de vissen doet het enorm slapstick aan. Ik heb het verhaal nu al een paar keer gelezen en het gaat me nog steeds niet vervelen. Kortom, een aanrader dat terecht tip van de maand is.

Een heerlijk voorleesboek en zelfleesboek voor beginnende lezers.

De fantastische verhalen van Tashi

Anna Fienberg ; Barbara Fienberg

€ 19,99

Als kind keek ik met enorm veel plezier naar tekenfilmseries waarin de hoofdpersoon van de ene avontuur in de andere rolde. Sinbad de zeeman, Nils Holgersson, Don Quichot gingen op pad en beleefden elk volgende aflevering weer iets spannends. Die spanning werd ook opgebouwd door een verteller, die aan het einde even een opzetje maakte naar het volgende verhaal. Met ‘De fantastische verhalen van Tashi’ had ik meteen datzelfde gevoel. Een heerlijk voorleesboek dat ik achter elkaar door bleef lezen.

Op een avond vertelt Tim aan zijn ouders over zijn nieuwe vriend Tashi. Hij komt uit een land hier ver vandaan en is op een zwaan gevlucht voor een boze krijgsheer. Was het een witte of een zwarte zwaan? vraagt vader. Dat doet er niet toe. Je stelt altijd de verkeerde vragen. Het zit zo: Tashi heeft allemaal wonderlijke dingen beleefd. Hij komt steeds in gevaarlijke situaties, zoals toen met de laatste vuurspuwende draak, of toen de boze reus Tashi wilde opeten. Maar Tashi is niet alleen heel vriendelijk en dapper, maar ook heel erg slim. Steeds als hij in de problemen komt, bedenkt hij een list om het op te lossen. En ook al zijn z’n tegenstanders groot en sterk, met slimheid lukt het keer op keer om van ze te winnen. En steeds als je denkt dat het avontuur afgelopen is, komt er weer een nieuwe slechterik opdagen. Maar dat vertelt Tim wel een volgende keer.

In dit boek zijn de drie verhalenbundels van Tashi samengevoegd. Je krijgt dus lekker veel avonturen in één keer. Liefhebbers van de verhalen van de Boze Heks of de Verhalenboom zullen hier ongetwijfeld enorm van gaan genieten. Ik kon aan het eind van elk verhaal niet wachten om verder te lezen. Wat mij betreft is dit een boek dat ook in Nederland een echte klassieker mag worden. En vergeet niet om goed naar de tekeningen te kijken, want daarin valt ook veel te zien. Een heerlijk voorleesboek en zelfleesboek voor beginnende lezers.

Een ijzersterk boek dat je ademloos door zult blijven lezen.

De geest en het meisje

Lucy Strange

€ 16,99

Hoewel dit boek er al weer even is, kan ik het niet nalaten om hiervan een maandtip te maken. Want het is zeker één van de beste boeken die ik in de afgelopen maanden gelezen heb. Spannend, mysterieus, een beetje bovennatuurlijk, maar vooral erg goed. Een verhaal dat past binnen de rijke Engelse verhaaltraditie, zoals we die kennen van Dickens, Brönte en andere negentiende eeuwse schrijvers.

IWanneer de graaf van Gosswater overlijdt, ontdekt Agatha dat ze eigenlijk niet zijn dochter is. De erfgenaam is neef Clarence, een op geld beluste man met een enorm naar karakter. Het eerste wat hij besluit, is dat Agatha zonder enige bezittingen bij haar echte vader Thomas moet gaan wonen. Thomas is een arme ganzenhoeder, die een zeer goede reden heeft om een grondige hekel te hebben aan de graven van Gosswater.

De wereld van Agatha staat volledig op z’n kop. Haar vertrouwde wereldje is weg, haar relatie met haar echte vader verloopt zeer moeizaam, ze heeft geen idee wie haar moeder is en ‘neef’ Clarence blijft haar treiteren, omdat hij het vermoeden heeft dat zij weet waar een kostbare schat verstopt is. Wanneer zij eindelijk haar echte identiteit leert kennen, heeft zij geen andere keus dan haar neef te trotseren. Maar ze krijgt hulp van een weesjongen met een hart van goud. En het lijkt erop dat er een geestverschijning is, die haar iets duidelijk probeert te maken.

Ondanks het bovennatuurlijke tintje, dat bewust heel minmaal is gehouden, is het vooral een avontuurlijke detective met zeer bijzondere personages. Clarence als de waanzinnig geworden graaf is gewoon eng. Het verhaal is zeer sfeervol geschreven. Door de zeer goede wijze waarop de schrijfster humor in het verhaal verwerkt, blijft alles toch nog luchtig genoeg. Een ijzersterk boek dat je ademloos door zult blijven lezen.

Dit is het meest spectaculaire boek dat ik in 2021 gelezen heb.

Zeis

Neal Shusterman

€ 22,50

Dit is het meest spectaculaire boek dat ik in 2021 gelezen heb. Zeis is een echt hoogtepunt binnen het YA-aanbod. Het verhaal zakt nergens in en blijft tot de laatste bladzijde boeiend. Het zal me niks verbazen dat hier een verfilming van komt, maar het idee alleen al bezorgt me kippenvel. Dit fantasy-verhaal is gruwelijk, maar zonder twijfel ook briljant.

De wereld is sterk veranderd. Er zijn geen oorlogen en ook geen ziekten. Mensen zijn onsterfelijk geworden en alle leed is verleden tijd. Wereldwijd zijn alle overheden verdwenen en de Cumulus, een algoritme, waakt als een goede ouder over haar kinderen. Binnen deze samenleving is er een orde van Zeisen. Hun taak is om gecontroleerd mensen te dorsen. Zorgvuldig bepalen zij wie aan het eind van een levensweg staat en hun taak is om dit uit te voeren.

Citra en Rowan zijn door Zeis Faraday uitgekozen om leerling-Zeis te worden. Geen van beiden voelen daar iets voor, maar hun benoeming tot Zeis betekent onschendbaarheid voor hun familie. Tegen hun zin in gaan ze akkoord en ze worden getraind in de kunst van het dorsen. Wanneer ze eindelijk gewend zijn aan de nieuwe situatie, worden ze gedwongen om tegenover elkaar te staan. Slechts één kan Zeis worden. De verliezer zal gedorst worden door de winnaar. De twee jongeren zijn pionnen geworden in een wreed spel van een aantal gewetenloze Zeisen.

Een briljant boek voor liefhebbers van ‘De Hongerspelen’. Dit is een must voor liefhebbers van razendspannende YA-boeken.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99
pro-mbooks2 : libris