Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een boek dat laat zien dat liefde geen grenzen kent.

Een zee van liefde

Pieter Gaudesaboos

€ 18,99

Ben jij weleens verliefd geweest? Weet jij wat dat is? En hoe weet je dat je verliefd bent? Lijkt je buik dan zeeziek en voel je je tenen tintelen? Want volgens Pinguïn is dat precies wat er gebeurd. En hij kan het weten, want hij is verliefd op Beer.

Pinguïn vaart de grote zee over. Hij is onderweg naar Beer, want hij wil vertellen over zijn verliefdheid. Beer moet lachen, want volgens hem kan dat niet kloppen. Ze zijn zo verschillend van elkaar. Maar Pinguïn weet wat hij voelt. Zijn hoofd is rusteloos en zijn tenen tintelen. Beer voelt niets in zijn tenen. Ze besluiten samen te wachten om te ontdekken of Beer ook iets gaat voelen.

De hele zomer doen ze van alles met elkaar. Ze hebben de grootste plezier. Maar als aan het einde van de zomer Beer nog steeds geen tinteling voelt, gaat Pinguïn verdrietig terug naar huis. Beer blijft achter, maar alleen is alles ineens heel leeg. Wat voelt hij toch en waarom mist hij Pinguïn zo erg? Hij kan maar één ding doen om hier een antwoord op te vinden.

Pieter Gaudesaboos, één van onze beste jeugddichters, is terug. Hij schrijft over de liefde, want dat kunnen dichters beter dan wie dan ook. ‘Een zee van liefde’ is met tachtig bladzijden een rijkelijk gevuld prentenboek. Maar er staat geen woord en plaatje teveel in. Het verhaal vertelt over wat je niet kunt zien maar alleen kunt voelen. En als halverwege de woorden even wegvallen, weet je dat dit niet anders kan. Want zo gaat dat met liefde. Die laat zich pas vangen als de woorden verdwenen zijn. Een boek dat laat zien dat liefde geen grenzen kent.

Fijn dat er voor deze leeftijdsgroep naast de vele humoristische boeken ook weer een wat serieuzer boek is

Zootje ongeregeld

Iris Boter

€ 16,99

Oh jee! Was Tore nu maar wat beter geweest in lezen en schrijven. Misschien was het dan niet zo uit de hand gelopen. Want er zijn problemen op komst. Hele grote problemen.
Tore woont in een heel groot huis met heel veel familieleden. Het is daar altijd chaotisch en in de buurt staan ze bekend als dat zooitje ongeregeld. Er komen ook nooit klasgenootjes spelen, want die mogen niet van hun ouders. Toch zou Tore dolgraag een klassenfeest willen geven, maar dan moet de puinhoop in huis wel opgeruimd worden. Maar iedereen heeft het te druk. Dus besluit ze maar zelf te beginnen en hopelijk doen de anderen dan later mee.
Ze begint met de grote kast, die vol zit met papieren. Ze probeert alles te lezen, maar geeft het al snel op. Ach wat, het ligt er al zo lang, dus het kan allemaal wel weg. Tore is zeer tevreden met zichzelf, want de kast is eindelijk mooi leeg.
Maar dan gaat de deurbel. Een mevrouw van KindZorg heeft de adoptie-papieren van haar broertje Olle nodig. Op kantoor hebben ze geen kopie en zonder deze papieren mag Olle niet blijven. Helaas lagen die papieren in de kast, die nu dankzij Tore heel mooi leeg is. Was ze nu maar beter geweest in lezen. Hoe kan Tore ervoor zorgen dat Olle kan blijven?

‘Zooitje ongeregeld!’ is ondanks de vele grappige momenten best wel een serieus verhaal. Keer op keer loopt er van alles mis en op den duur wordt je als lezer bijna net zo wanhopig als Tore. Het is heel prettig geschreven en leest daarom heerlijk weg. Fijn dat er voor deze leeftijdsgroep naast de vele humoristische boeken ook weer een wat serieuzer boek is. Want niet elke kind wil alleen maar grappen en grollen.

Dit is het begin van een heerlijke avonturenserie

De staf van de farao's

Derek Keilty

€ 12,99

‘Ik wil een nieuw boek. Ik ben dol op farao’s, mummies, piraten en detectiveverhalen. Het moet grappig zijn en leuke plaatjes hebben. Maar ook spannend en er moet een echte slechterik in zitten.’ Genoeg eisen om een boekverkoper tot wanhoop te drijven. Maar laat er nou toevallig een boek zijn waar dat allemaal in zit. En het is ook nog eens het eerste deel van een serie, dus er komt nog veel meer.
Storm woonde in een weeshuis, maar moet nu zichzelf maar zien te redden. Hij wordt scheepsjongen op een schip. Een piratenschip, of eigenlijk een detectiveschip. Want dit zijn speciale piraten, die worden ingehuurd om mysteries op te lossen. Je moet dus wel slim zijn om mee te kunnen varen.
De eerste opdracht voor Storm wordt het vinden van de staf van de farao’s. Er is een inbraak gepleegd in het museum van Toet-eiland. De staf is van onschatbare waarde. Ondertussen leert Storm van alles over werken op een schip. Dat blijkt nog best lastig en soms zelfs gevaarlijk. Wanneer ze een stuk van een schatkaart vinden, krijgen ze kapitein Morihartie, de gevaarlijkste piraat van de Zeven Zeeën, achter zich aan. Als Storm niet oppast, dan kan zijn eerste avontuur ook meteen zijn laatste worden.
Dit is het begin van een heerlijke avonturenserie, waarin het dus alle kanten op kan gaan. Humor en spanning met allerlei onverwachte twists. De schrijver beperkt zich niet tot één genre en daardoor wordt het ook lekker verrassend. De kaart aan het begin van het boek laat ons allerlei onbekende eilanden zien. Dat belooft een hoop zeer verschillende avonturen. De reis is duidelijk nog maar net begonnen.

Een emotionele en krachtige roman over de pijn in het leven van vier tieners

Zonder titel

Erna Sassen

€ 17,99

Onterecht gaat de weinige aandacht voor Young Adult-boeken vooral uit naar buitenlandse titels. Toch zijn veel oorspronkelijk Nederlandstalige boeken steengoed. ‘Zonder titel’ is zo’n boek. Het verhaal is opgebouwd uit zeer korte hoofdstukjes en daartussen staan een hele hoop prachtige illustraties van Martijn van der Linden. Ze vormen een belangrijk deel van het verhaal.
Jozua is van 2 HAVO overgestapt naar 3 VMBO. Hij voelt zich ongelukkig, zowel op school als privé. Zijn vriendin Zivan is verhuisd naar Iran waar ze moet trouwen met haar neef. Jozua kan zijn gevoelens hierover alleen uitdrukking door middel van zijn tekeningen. Sergio, een populaire jongen uit zijn klas, heeft een aantal van de tekeningen gezien en wil er één als tattoo. Er ontstaat een moeizame maar bijzondere vriendschapsband tussen de jongens.
Wanneer Zivan door een list weer naar Nederland komt, duikt ze onder in een blijf van m’n lijf-huis. Jozua komt weer in contact met haar, maar als dit noodgedwongen stopt, raakt hij enorm gefrustreerd. Hij wil duidelijk maken wat zij voor hem betekend, maar dat kan hij alleen door de ultieme tekening. Daarvoor moet hij eerst het nodige verwerken en daarbij krijgt hij hulp uit de meest onverwachte hoek.
‘Zonder titel’ is een echte jongerenroman. Het is het verhaal van jongeren, die allemaal proberen te overleven in een harde wereld. Voortdurend moeten er keuzes gemaakt worden en die hebben altijd een prijs. En ondertussen zitten ze vol gevoelens die maar moeilijk een weg naar buiten kunnen vinden. Een emotionele en krachtige roman over de pijn in het leven van vier tieners.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99
pro-mbooks2 : libris