Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een vrolijke manier om kinderen helemaal klaar te maken voor het moment dat ze in groep 3 komen.

Alles wat je moet weten voor je 6 wordt!

Libby Walden

€ 15,99

Nog heel even en dan wordt je 6. Je hebt in de afgelopen vijf jaar van alles geleerd. In je hele leven zal je nooit meer zoveel leren als je nu gedaan hebt. Maar weet je eigenlijk nog wat dat allemaal is? Ik weet zeker dat je niet alles meteen kunt opnoemen en heel veel zal je zelfs even vergeten zijn. Gelukkig is er nu een boek waarin alles op een rijtje is gezet. Bij heel veel onderwerpen zal je merken dat je het weet, en soms zal je het een beetje vergeten zijn. Misschien zal je zelfs hele nieuwe dingen leren. Ben je al nieuwsgierig?

Dit boek staat vol handige weetjes en tips. Hiermee leer je jezelf en alles om je heen kennen. Het gaat niet alleen om letters, cijfers, kleuren en vormen, maar ook om wat je voelt, wie je familie is of hoe je vriendjes kunt maken. Best wel handig om te weten, nu je ook nog eens naar school gaat.

Misschien heb je wel een huisdier of anders heeft iemand uit je klas een huisdier. Weet je welke dieren er zijn en hoe ze eruit zien? En als je naar buiten kijkt, wat voor weer is het dan? Op welke dagen moet je eigenlijk naar school?

Dit boek zet alle feiten even netjes achter elkaar. Ouders kunnen hiermee uitzoeken of een kind alles geleerd heeft, wat het als zesjarige zou moeten weten. En wat er ontbreekt aan kennis kan alsnog bijgespijkerd worden. Hiermee moet dat geen probleem zijn. Het is een erg handig boek om gedurende de eerste vijf jaar te gebruiken. Een vrolijke manier om kinderen helemaal klaar te maken voor het moment dat ze in groep 3 komen.

Een fantastische, snelle serie voor avontuurlijke lezers!

Game Helden tegen de piraten

Marcel van Driel

€ 16,50

Elk kind heeft ermee te maken: boeken om te oefenen met lezen. Planken vol met AVI- en andere leesboekjes, er is genoeg om uit te kiezen. Helaas is het merendeel een beetje suf. Daarom zijn veel kinderen ook geen liefhebber hiervan. Gelukkig verschijnen er wel steeds meer verhalen, die wel leuk zijn. Boeken die heel goed passen naast de reguliere leesboeken, maar dan een beetje makkelijker. Eén van de allerleukste series op dit moment is Gamehelden. Het is zelfs verslavend leuk!

In het eerste deel maakten we kennis met een groep kinderen, die per toeval bijzondere krachten hebben gekregen. Ondertussen hebben ze het aan de stok gekregen met monsters, cowboys en dinosaurussen. Maar hun grootste vijand is een vrouw met de bijnaam De Leeuwin. Haar liefste wens is om de wereld te veroveren en het is de taak van de Gamehelden om dit keer op keer te voorkomen.

In dit vierde avontuur gaan ze naar de tijd van de piraten. De Leeuwin maakt jacht op een bijzondere ketting, waarmee ze onsterfelijk kan worden. Maar hiervoor heeft ze de speciale krachten van de kinderen nodig. Natuurlijk zullen ze er alles aan doen om haar tegen te werken, maar hun belangrijkste taak is het redden van een jonge piraat die in levensgevaar is. En natuurlijk moeten ze ook weer terugkeren naar hun eigen tijd.

Net als in de andere delen is ook dit weer een enorm spannend verhaal. Hoewel het grotendeels uit tekst bestaat met geweldige illustraties van Paco Vink, wordt er soms ook gebruik gemaakt van strips. Dit zorgt voor een leuke onderbreking, maar geeft het verhaal nog meer snelheid. En dat is ook het grootste pluspunt. De vaart is zo hoog, dat kinderen met gemak door zullen lezen. En oplettende lezers zullen schateren om allerlei in het verhaal verwerkte grapjes en verwijzingen naar films, games en tv-programma’s.

Een fantastische, snelle serie voor avontuurlijke lezers!

Deze uitgave van De Profeet is zo mooi, dat volwassenen terecht jaloers mogen zijn op de kinderen.

De Profeet

Tiny Fisscher ; Khalil Gibran

€ 19,90

Al regelmatig heeft Tiny Fisscher mij weten te verrassen met haar boeken. Ze staat bekend om haar bewerkingen van klassieke jeugdboeken. Met De Profeet is ze een stap verder gegaan. Een stap die best wel gewaagd genoemd mag worden, want hiervoor moest ze eerst de tekst goed doorgronden. Het is namelijk een bundeling van wijsheden, die oorspronkelijk bedoeld zijn voor volwassenen. De uitdaging was dan ook om de tekst zo te bewerken, dat ze begrijpelijk werd voor kinderen, zonder dat de kern van de boodschap aangetast werd. En daar is ze naar mijn mening bijzonder goed in geslaagd.

De belangrijkste wijziging is meteen een briljante stap. Terwijl de hoofdpersoon in het oorspronkelijke werk spreekt met volwassenen, richt de wijze Almustafa zich dit keer tot de kinderen. De volwassenen staan er omheen, maar mogen eigenlijk alleen maar toekijken en meeluisteren. Ironisch, omdat het tegenwoordig vaak lijkt alsof met name de volwassen lezers de Kinderboekenwereld domineren.

Het verhaal is eenvoudig, maar de boodschap zeer zeker niet. Almustafa staat op het punt om de stad Orfaleze te verlaten en terug te keren naar zijn geboorteland. Hij staat bekend om zijn wijsheid en de kinderen willen nog een laatste keer hiervan gebruik maken. Het zal nog een paar uur duren voordat het schip vertrekt, genoeg voor een laatste gesprek over allerlei zaken, die van belang zijn voor ieder mens.

Het boek is zeker niet dik, maar bevat enorm veel belangrijke lessen die uitnodigen om na te denken over het leven. Het is dan ook zeker niet bedoeld om even vlug te lezen. En hoewel het om volwassen onderwerpen gaat, zijn ze net zo relevant voor kinderen. De illustraties zijn van Pyhai, en haar werk past naar mijn mening perfect bij dit boek. Haar tekeningen zijn jeugdig en vloeiend, en haar kleurgebruik is spannend en soms magisch.

Deze uitgave van De Profeet is zo mooi, dat volwassenen terecht jaloers mogen zijn op de kinderen.

Stroomstoring is een welkome geluid vanuit de jongeren zelf.

Stroomstoring

Saar Pannekeet ; Chinouk Thijssen

€ 14,95

De allerlaatste Libris-tip van dit jaar moest een bijzondere keuze worden. En met Stroomstoring is dat op meerdere manieren gelukt. Dit nieuwste deel uit een serie losstaande verhalen is een samenwerkingsverband tussen de bekende schrijver Chinouk Thijssen en Saar Pannekeet, die één van de winnaars is van de verhalenwedstrijd Share Your Stories 2021 voor auteurs van 12 tot 18 jaar. Een groot voordeel hiervan is de combinatie van schrijfervaring met de beleving van de jongeren zelf.

Stroomstoring is een verontrustend verhaal met een aantal zeer actuele elementen. Vijf jongeren hebben zich opgegeven om samen met de conciërge voorbereidingen te treffen voor de ouderavond. Wanneer de conciërge even weg moet voor een boodschap, gaan het luchtalarm af. De overheid roept mensen op binnen te blijven en deuren en ramen te sluiten, omdat er een gevaarlijke gaswolk over het land trekt. De vijf kinderen zitten voor onbepaalde tijd opgesloten in een verder leeg schoolgebouw.

Terwijl de dagen voorbij gaan, lopen de spanningen op. Angst voor de onduidelijke situatie, een beperkte voedselvoorraad, maar vooral het gebrek aan vrijheid hebben een effect op de kinderen en elk gaat er op een eigen wijze mee om. Onderlinge relaties wijzigen en als lezer voel je dat dit naar een dramatisch hoogtepunt moet leiden.

Door het verhaal heen proef je de huidige tijd. Daardoor krijgt het ergens iets eng realistisch, wat naar mijn idee een vereiste is voor een dystopische verhaal. De toevoeging van de telefoon met draaischijf is heerlijk, want daardoor krijgt het boek een magisch realistisch kantje. Het beperkt aantal bladzijdes maakt het zeer aantrekkelijk voor menig lezer, maar wat mij betreft had dit nog best wat meer mogen zijn. Stroomstoring is een welkome geluid vanuit de jongeren zelf.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
IJzer | Holly Black | 9789022595503 € 20,00
Game on | Cis Meijer | 9789026161834 € 15,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks3 : libris