Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Een boek om keer op keer open te slaan

Kleur

Marieke ten Berge

€ 14,99

Prentenboeken zonder tekst komen niet zo veel voor. En dat is niet zo vreemd, want een verhaal zonder woorden vertellen is best lastig. Wat breng je in beeld en wat kun je weglaten zonder het verhaal af te breken? Hoe kun je een verhaal, sfeer en emoties overbrengen zoals je het in je hoofd hebt? En is het vanaf de eerste tot de zoveelste leesbeurt nog net zo aantrekkelijk voor jong en oud?

In Kleur ontmoeten we een jongen, die de hele dag niets liever doet dan tekenen. Hij vindt de wereld niet zo leuk, maar zijn kleurpotloden maken alles mooier. Wanneer hij van een vriendje een grote doos met kleurpotloden krijgt, gebeurt er iets magisch. Want de wereld zoals hij die in zijn hoofd ziet, komt tot leven. En voor het eerst is hij volmaakt gelukkig. Voor het eerst is zijn wereld volledig in kleur.

Marieke ten Berge komt met haar eerste eigen prentenboek met de toepasselijke titel Kleur. Op een achtergrond van deels wit en deels bruin-en grijstinten laat zij kleuren tot leven komen. Lange potloodstrepen in allerlei kleuren scheppen voor de hoofdpersoon een vrolijkere wereld binnen de grauwe echte wereld. Ze zetten alles in beweging en maken het magisch en spannend. Kleur is een boek waar enorm veel in te ontdekken valt. Niet alleen in kleuren of figuren, maar zelfs in de streepjes waarmee stenen en bomen getekend zijn. Een boek om keer op keer open te slaan.

Het verhaal is leuk en spannend en er staan een hele hoop verwijzingen in naar bekende Goudse onderwerpen

Het Goudse carillon en de verdwenen stadsrechten

Harmen van Straaten

€ 8,99

De Gouden Boekjes zijn al vele, vele jaren een begrip in Kinderboekenland. Kinderen, ouders en grootouders zullen hoogstwaarschijnlijk wel een favoriete titel uit deze serie hebben. Sinds kort is er een bijzonder nieuw deeltje verschenen ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Gouda, geschreven door niemand minder dan de bekende schrijver Harmen van Straaten. Als onderwerp koos hij het mooie carillon van het stadhuis.

Elk half uur spelen in het centrum van de stad de klokken een melodie, terwijl graaf Floris V naar buiten komt om de stad haar stadsrechten te geven. Deze staan geschreven op een stuk papier. Als op een dag de graaf het papier laat vallen, rent een hond ermee weg. Zonder dit papier verliest de stad haar rechten, dus het is erg belangrijk dat het terugkomt. Het meisje uit het klokkenspel roept die nacht de hulp in van Tor en Teuntje, twee kinderen die dol zijn op het carillon.

Al snel vinden ze de hond in de buurt van de Sint-Janskerk, maar die laat zich niet zo makkelijk vangen. Steeds als ze in de buurt komen, rent de hond weg. Tijdens de jacht komen de kinderen langs allerlei beroemde plaatsen van de stad. De nacht loopt ten einde en de stadsrechten moeten voor het begin van de dag weer terug zijn. Maar hoe kunnen ze de hond verleiden om het stuk papier weer terug te geven?

Het verhaal is leuk en spannend en er staan een hele hoop verwijzingen in naar bekende Goudse onderwerpen. Het boekje leent zich dan ook uitstekend om een dagje rond te lopen door het Goudse centrum. Zoek de verschillende plaatsen op. Ontdek waar Tor en Teuntje rond hebben gelopen. Bekijk het carillon en trakteer jezelf op een wereldberoemde Goudse lekkernij. En als de graaf en de burgemeester naar buitenkomen, kijk dan even voor de zekerheid of ze een stuk papier bij zich hebben. Je weet maar nooit!

Dit is één van de meest bijzondere boeken van dit jaar. Een echte aanrader!

Jij bent alle liefde

Meneer Zee

€ 19,99

Soms hoeft een boek niet makkelijk te zijn. Soms mag je als lezer best wat moeite doen. Want niet elk verhaal kan in hapklare brokken geserveerd worden. Toen ik dit boek in handen kreeg, was mijn eerste reactie: Wat is dit? Het ziet eruit als een kruising tussen een graphic novel en een prentenboek. Veel afbeeldingen en weinig tekst. Maar schijn bedriegt. Het verhaal bestaat uit meerdere verhaallijnen, die op bijzondere wijze verteld worden. Als lezer moet je de aandacht er goed bij houden, maar als je het doorhebt dan ontdek je een ongelooflijk bijzonder en mooi boek.

Ergens in de toekomst zijn de vogels verdwenen. De wereld bestaat uit beton en ijzer. Twee kinderen leven anoniem en opgesloten. Maar als ze de kans krijgen om de wereld in te trekken, ontdekken ze wat de mensen door de jaren heen zijn kwijtgeraakt. In eerste instantie houden ze vast aan wat ze gewend zijn, maar wanneer ze de moed hebben om te kiezen voor het onbekende, vinden ze eindelijk iets terug wat de mensen thuis nodig hebben. Iets waardoor de vogels terugkeren en waardoor een grauwe wereld weer kleur krijgt.

Dit sprookje is niet alleen bijzonder door het verhaal, maar ook door de wijze waarop het verteld wordt. Tekst en tekeningen lopen door elkaar heen en in elkaar over. Elke bladzijde, elke zin en elk woord vraagt aandacht. Het verhaal bestaat uit een paar delen, die duidelijk worden door de gekleurde tekst. Het is raadzaam om eerst de gewone tekst te lezen en daarna de gekleurde tekst. Dan zul je het verhaal het best begrijpen. Maar zelfs dan wordt de lezer uitgedaagd om na te denken. Tot de laatste zin!

Dit is één van de meest bijzondere boeken van dit jaar. Een echte aanrader!

Hoewel verliefdheid een thema in dit verhaal is, draait het vooral om volwassen worden

Iets heel bijzonders

Susin Nielsen

€ 15,99

Elk boek van Susin Nielsen is wat mij betreft een hoogtepunt. Zij is dan ook één van mijn meest favoriete schrijvers. Hoewel elk boek een geheel eigen verhaal vertelt, zijn ze ook op een bepaalde manier met elkaar verbonden. Realistische tienerromans waarin de hoofdpersonen moeten worstelen met niet-alledaagse situaties. Hoewel niet elke lezer het zal kunnen waarderen, is de expliciete vertelwijze juist een kracht van deze boeken.

In dit boek volgen we Wilbur, een redelijk onaantrekkelijke jongen met een hart van goud. Hij leeft in armoede, maar heeft twee moeders die oneindig veel van hem houden. Hij heeft twee vrienden, Alex,die sinds enige tijd een relatie heeft met Fabrizio, en Sal, zijn hoogbejaarde buurman.

Wanneer hij door een uitwisselingsproject met Franse leerlingen in contact komt met de beeldschone Charlie, wordt Wilbur op slag verliefd. Maar door zijn sociale onhandigheid gelooft hij geen seconde dat hij kans maakt bij haar. Het helpt ook niet dat zijn eeuwige kwelgeest, die al enkele jaren school tot een hel maakt, ook nu dwars zit. Maar zijn vrienden besluiten, dat dit het moment is om Wilbur te helpen. Het wordt tijd dat Wilbur eindelijk zijn leven gaat oppakken en niet over zich heen laat lopen door anderen.

Hoewel verliefdheid een thema in dit verhaal is, draait het vooral om volwassen worden. Wilbur moet leren op te staan tegen een eeuwige pestkop, tegen een baas die hem uitbuit, tegen een concurrent in de liefde, maar vooral tegen zijn drang om zichzelf voortdurend neer te halen. Iets heel bijzonders is opnieuw een vlot lezend verhaal met drama en humor zoals we van Susin Nielsen gewend zijn. Een ijzersterke aanrader dat opnieuw doet verlangen naar meer.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99
pro-mbooks3 : libris