Ebook vragen

Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met onze ebook- en ereader-helpdesk door een mail te sturen naar: [email protected]

Wat is een ebook?

Een ebook is een boek in digitale vorm. Het betreft een boek dat op 5 apparaten gelezen kan worden bijvoorbeeld op uw computer, een ereader (bijvoorbeeld een Tolino, Kobo), of zelfs op uw tablet of smartphone!

Let op: omdat ebooks voor uw eigen gebruik op uw eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet meer geannuleerd of geretourneerd worden.

Waar kan ik mijn downloadbestelling terugvinden?

Wij sturen nooit een downloadlink in de orderbevestiging. Direct na aankoop vindt u de download direct in uw profiel.

Zodra u bent ingelogd, gaat u naar 'Mijn profiel' en vervolgens naar ‘Mijn ebooks’ (voor ebooks) of 'Mijn luisterboeken' (voor luisterboeken). Uw laatste aankoop staat bovenaan. Om het ebook te downloaden klikt u op ‘download’. Wenst u het ebook direct te lezen op uw computer klikt u op ‘Lees nu’.

 

Hoe zet ik een ebook op een andere ereader dan Tolino?

Bij het gebruik van een ereader van een ander merk dan Tolino kunt u uw bij Libris.nl gekochte e-books op uw apparaat zetten met behulp van uw computer.

Hiervoor logt u in bij Libris.nl en kiest u bij uw profiel voor 'Mijn e-books'. Hier klikt u op.
Vervolgens kunt u elk e-book downloaden door op het woordje ‘Download’ achter de naam van het ebook te klikken.
Hierbij ziet u dat het bestand toegevoegd zal worden aan uw computer.
Het bestand vindt u in uw Verkenner in de downloadsmap.

U kunt dit bestand met behulp van een kabel kopiëren naar uw ereader.  

Kan ik een downloadbestelling nog annuleren of wijzigen?

Helaas kunt u een downloadbestelling niet meer wijzigen of annuleren. Ebooks en luisterboeken worden voor uw eigen gebruik gepersonaliseerd en toegevoegd aan uw account. Het herroepingsrecht is uitgesloten.

Mijn ebook heeft een .acsm-bestand (Adobe-DRM). Hoe download ik deze?

Een .acsm-bestand is niet direct te downloaden. Op deze pagina vindt u de bijbehorende handleiding.

Het downloaden lukt niet, hoe werkt dit?

Lees hier alles over het downloaden en overzetten van uw ebook.

Kan ik ook geleende boeken lezen op mijn Tolino?

U kunt ook geleende boeken van de Online Bibliotheek lezen op uw Tolino e-reader. Voor het lenen van ebooks bij de bibliotheek op uw ereader maakt u gebruik van een laptop of pc. Hiervoor kunt u de volgende stappen volgen:

 1. Het programma Adobe Digital Editions downloaden en installeren. Met dit programma kunt u uw pc en ereader voorbereiden voor het gebruikt van de beveiligde ebooks van de bibliotheek. Volgt u hiervoor de stappen uit deze handleiding.

 2. Ebooks bij de Online Bibliotheek lenen in het juiste formaat. Met behulp van het programma Adobe Digital Editions kunt u deze vervolgens naar uw ereader kopiëren. Volgt u hiervoor de stappen uit de handleidingen van de Online Bibliotheek: https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/e-books/e-reader/e-books-op-e-reader-zetten.html

 3. Ereader autoriseren: Klik linksboven in de hoek op de 3 streepjes > Mijn accounts > Adobe Kopieerbeveiliging > Log hier in met dezelfde Adobe account. De ebooks zullen nu probleemloos geopend worden.
Kan de boekhandel mij helpen om ebooks te kopen?

Uiteraard. Als u graag ebooks wilt lezen, maar het lukt u niet om het bestand aan te schaffen, te downloaden of te plaatsen kunt u gerust een Libris-boekhandel of Blz.-Boekhandel binnenlopen. Zij helpen u graag verder of nemen contact op met de helpdesk.

 

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Op de computer kunt u betalen met:

 • iDEAL
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard


Op de Tolino ereader kunt u ebooks betalen met:

 • iDEAL (uitgesloten zijn Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab)
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard betalingen zijn NIET mogelijk op een Tolino ereader.
Ik wil een ebook of luisterboek cadeau doen, hoe werkt dit?

Een ebook of luisterboek cadeau doen werkt anders dan bij een fysiek boek. U kunt een Boekenbon-cadeaukaart cadeau doen. De ontvanger kan dan zelf het gewenste ebook of luisterboek bestellen.

U koopt de Boekenbon-cadeaukaart bij de boekhandel bij u in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vindt u hier. De Boekenbon is niet verkrijgbaar in onze webshop.

Daarnaast is het grootste deel van Nederlandse ebooks te verkrijgen als EPUB met watermerk. Dit betekent dat u het ebook na aankoop direct kunt downloaden en kunt geven als cadeau.

Hoe autoriseer of deautoriseer ik een ereader of computer met mijn Adobe ID?

Dit is alleen van toepassing op ebooks beveiligd met Adobe-DRM. Verreweg de meeste ebooks die wij op het moment verkopen, zijn ebooks beveiligd met watermerk-DRM, en daar speelt het Adobe ID geen rol.

Autoriseren:

Autoriseren hoort automatisch via het programma Adobe Digital Editions gedaan te worden. Zie a.u.b. de onderwerpen Hoe download ik een ebook en Hoe kopieer ik een ebook naar mijn leesapparaat hierboven voor meer details. Een computer kan eventueel ook handmatig geautoriseerd worden via het menu-item "Bibliotheek -> Computer autoriseren..." in Adobe Digital Editions.

Deautoriseren:

Windows-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-E (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Ctrl-Shift-D (dus gelijktijdig Ctrl ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.

Apple Mac OS X-gebruikers:

 • Om een ereader te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op, sluit uw ereader op uw computer aan, en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-E (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'E' drukken): een venster verschijnt waar u uw ereader kunt deautoriseren.
 • Om een computer te deautoriseren, start Adobe Digital Editions op en druk vervolgens op de toetsencombinatie Command-Shift-D (dus gelijktijdig Command ingedrukt houden, Shift ingedrukt houden, en op toets 'D' drukken): een venster verschijnt waar u uw computer kunt deautoriseren.
Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn tablet, smartphone of iPad?

In totaal kunt u met uw Libris-account op 5 verschillende apparaten inloggen. U kunt uw ebooks dan ook lezen op uw tablet, smartphone of iPad. Dit kan op verschillende manieren:

- Via de Tolino Lees-app. Deze applicatie downloadt u op uw tablet, smartphone of iPad. Meer informatie over de Tolino Lees-app, vindt u hier.

- U kunt het bestand vanaf uw apparaat downloaden en lezen. Op deze pagina vindt u bijbehorende handleidingen.

Waarom kan ik geen ebooks meer kopen in de Tolino Lees-app op mijn mobiele telefoon of tablet?

Door nieuwe voorwaarden van Apple en Google is het niet meer toegestaan dat wij ebooks en luisterboeken rechtstreeks in de Tolino Lees-app te koop aanbieden.

In plaats van ‘Shop’ vindt u nu in de optie ‘Ontdek’ uw persoonlijke leesaanbevelingen.

Uw ebooks kunt u vervolgens aanschaffen via www.libris.nl met hetzelfde Libris account als u voor de Tolino App gebruikt. Na aanschaf komt het ebook dan vanzelf in de app terecht.

Kan ik mijn ebook ook lezen op mijn computer?

In totaal kunt u met uw Libris-account op vijf verschillende apparaten inloggen. U kunt uw ebook direct na aankoop lezen op uw computer. Ga in uw profiel naar ‘mijn ebooks’ en klik op ‘lees nu’ achter desbetreffend ebook. U wordt doorverwezen naar de webreader.


Meer informatie over de webreader vindt u hier.

Hoe kan een ebook op niet leverbaar staan?

Het kan wel eens voorkomen dat een ebook de status niet leverbaar heeft op onze webshop. Dit kan meerdere betekenissen hebben, maar de voornaamste is dat de uitgever zelf het ebook heeft teruggetrokken. Hierdoor kunnen wij het ebook niet meer leveren.

Indien u twijfelt over de leverbaarheid van een ebook kunt u contact opnemen met de helpdesk via [email protected].