Ebook vragen

Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact op met onze ebook- en ereader-helpdesk door een mail te sturen naar: [email protected]

Wat is een ebook?

Een ebook is een leesboek in digitale vorm. U kunt deze op vijf verschillende apparaten tegelijk lezen, bijvoorbeeld op uw ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Let op: omdat ebooks voor uw eigen gebruik op uw eigen leesapparaten gepersonaliseerd worden, kunnen eenmaal gekochte ebooks niet geannuleerd of geruild worden.

Hoe koop ik een ebook bij Libris?

Voor het aanschaffen van ebooks bij Libris of uw Libris / Blz boekhandel, heeft u een Libris account nodig. Heeft u deze nog niet? Dan kunt u deze aanmaken: https://libris.nl/inloggen

Op onze webshop zoekt u naar het ebook. Bij een ebook staat in het blauw ‘ebook’ vermeld. Plaats deze in uw winkelmandje, het bestelproces wijst zichzelf. Na betaling wordt het ebook direct toegevoegd aan uw profiel.

Via Profiel > Mijn ebooks kunt u het ebook direct downloaden. Bij gebruik van een tolino ereader of de tolino app voor smartphone of tablet, verschijnt na inloggen met het Libris account het ebook vanzelf op het apparaat.

Waar kan ik mijn downloadbestelling terugvinden?

Wij sturen nooit een downloadlink in de orderbevestiging. Direct na aankoop vindt u de download terug in uw profiel.

Zodra u bent ingelogd, gaat u naar 'Mijn profiel' en vervolgens naar ‘Mijn ebooks’ (voor ebooks) of 'Mijn luisterboeken' (voor luisterboeken). Uw laatste aankoop staat bovenaan. Om het ebook te downloaden klikt u op ‘Downloaden’. Wenst u het ebook direct te lezen op uw computer, dan klikt u op ‘Lezen via de webreader’.

Kan ik een downloadbestelling nog annuleren of wijzigen?

Helaas kunt u een downloadbestelling niet meer wijzigen of annuleren. Ebooks worden voor uw eigen gebruik gepersonaliseerd en toegevoegd aan uw account. Het herroepingsrecht is uitgesloten.

Ik ben het wachtwoord van mijn Libris account / tolino vergeten

U kunt een nieuw wachtwoord instellen via onze website: www.libris.nl/inloggen. Links onder 'Ik ben al klant' en dan 'Wachtwoord vergeten'. Zodra het wachtwoord is gewijzigd, kunt u opnieuw inloggen op uw tolino ereader of app.

Wat is het verschil tussen EPUB met watermerk en EPUB met Adobe-DRM?

De beslissing om een ebook tegen kopiëren te beveiligen ligt bij de auteur en uitgever van het ebook. Alle buitenlandse ebooks worden met Adobe-DRM beveiligd. Momenteel wordt bij de meeste Nederlandstalige ebooks een van de volgende twee vormen van beveiliging toegepast:

Watermerk-DRM: een EPUB met watermerk is een verzameling onopvallende kenmerken die aan een ebook toegevoegd worden. Dit voorkomt kopiëren voor eigen gebruik niet, maar in het geval van grootschalige verspreiding is het altijd mogelijk om de bron te traceren.

Wanneer u dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘EPUB’. Deze kunt u eenvoudig overzetten naar een gewenst apparaat.

Voor het lezen op de tolino ereader, tolino app of tolino webreader heeft u uw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

- Adobe-DRM: bij een EPUB met Adobe DRM dient u eerst een Adobe ID aan te maken, en vervolgens mag u aangeschafte ebook op een maximum van zes verschillende apparaten lezen. Alléén leesapparaten die geautoriseerd zijn door dezelfde Adobe ID kunnen dus het ebook lezen.

Wanneer u dit ebook downloadt op de computer, is het bestandsformaat ‘ACSM’. Vaak heet dit bestand ‘url-link’ en is dit een klein bestandje van een paar kilobyte (kb). Om dit ACSM-bestand op een ereader te zetten, dient u het programma Adobe Digital Editions te gebruiken.

Voor het lezen op de tolino ereader, tolino app of tolino webreader heeft u uw computer niet nodig, het ebook verschijnt vanzelf.

Mijn ebook heeft een .acsm-bestand (EPUB met Adobe-DRM). Hoe download ik deze?

Een ACSM-bestand (EPUB met Adobe-DRM) werkt net iets anders dan een gewone EPUB. Adobe-DRM is een extra beveiliging welke door de uitgever zelf is bepaald.

Om het ebook over te zetten naar andere ereader dan tolino, kunt u het programma Adobe Digital Editions installeren op uw computer. Via dit programma zet u het ebook dan over naar uw ereader. Op deze pagina vindt u de bijbehorende handleiding hiervoor.

Hoe lang zijn mijn ebooks beschikbaar als download?

Downloads van ebooks zijn direct beschikbaar bij aanschaf. De link naar de download is beschikbaar zolang het ebook wordt aangeboden door de uitgever. In de regel houden we hiervoor een periode van twee jaar aan. Deze tijdsindicatie is evenwel indicatief; u kunt hieraan geen rechten ontlenen.

Vaak is het boek langer beschikbaar, heel soms korter. Wij adviseren u een kopie van het ebook voor eigen gebruik te maken.

Waarop kan ik ebooks lezen?

Voor het lezen van een ebook is niet per se een ereader nodig. Een ebook kan worden gelezen op een ereader, smartphone / iPhone, tablet / iPad of computer.

Waarmee kan ik ebooks betalen?

Op uw computer, smartphone of tablet kunt u via de Libris website betalen met:

 • iDEAL
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard

Op de tolino ereader kunt u ebooks betalen met:

 • iDEAL (uitgesloten zijn Rabobank, ABN Amro, Van Lanschot en Knab)
 • Bancontact
 • PayPal
 • Boekenbon-cadeaukaart
 • VVV-cadeaukaart
 • Creditcard betalingen zijn NIET mogelijk op een tolino ereader.
Ik wil een ebook cadeau doen, hoe werkt dit?

Een ebook cadeau doen werkt anders dan bij een fysiek boek. Om een ebook cadeau te doen, kunt u het beste een (digitale) Boekenbon aankopen. De ontvanger kan dan zelf het gewenste ebook bestellen op onze webshop.

Wilt u een fysieke Boekenbon cadeau doen? Deze koopt u bij de Libris of Blz boekhandel bij u in de buurt. Meer informatie over de Boekenbon-cadeaukaart vindt u hier. De Boekenbon is niet verkrijgbaar in onze webshop.

U kunt ook een digitale Boekenbon aankopen. Hiervoor gaat u naar www.boekenbon.nl en bestelt u een digitale Boekenbon / e-card Boekenbon. Het kaartnummer en de pincode kunt u dan doorsturen naar de ontvanger. Deze kan hiermee zelf het ebook aanschaffen op onze webshop.

Op welke ereaders kan ik mijn bij Libris gekochte ebooks lezen?

U kunt uw bij Libris gekochte ebooks altijd lezen op een tolino ereader.

Het is in de meeste gevallen mogelijk uw ebooks over te zetten naar een ereader van Kobo of Pocketbook.

De Sony ereader is sterk verouderd, mogelijk kunt u uw ebooks hier niet meer naar overzetten.

Kindle ereaders kunnen GEEN bij Libris gekochte ebooks lezen.

Hoe zet ik een ebook op een andere ereader dan tolino?

Bij het gebruik van een ereader van een ander merk dan tolino kunt u uw bij Libris.nl gekochte e-books op uw apparaat zetten met behulp van uw computer.

Hiervoor logt u in bij Libris.nl en kiest u bij uw profiel voor 'Mijn e-books'. Hier klikt u op. Vervolgens kunt u elk e-book downloaden door op het woordje ‘Download’ achter de naam van het ebook te klikken.

Hierbij ziet u dat het bestand toegevoegd zal worden aan uw computer. Het bestand vindt u in uw Verkenner in de downloadmap.

U kunt dit bestand met behulp van een kabel kopiëren naar uw ereader.

Kan ik Adobe Digital Editions gebruiken op een Linux computer?

Het is niet mogelijk om het programma Adobe Digital Editions te installeren op een Linux computer.

U kunt ebooks met het bestandsformaat EPUB met Adobe-DRM (ACSM) dus NIET overzetten via uw Linux computer naar een ander apparaat.

Uiteraard kunt u uw ebooks wel direct lezen op de tolino ereader, de tolino app voor mobiele telefoon en tablet, of de tolino webreader.

Hoe kan een ebook op niet leverbaar staan?

Het kan wel eens voorkomen dat een ebook de status niet leverbaar heeft op onze webshop. Dit kan meerdere betekenissen hebben, maar de voornaamste is dat de uitgever zelf het ebook heeft teruggetrokken. Hierdoor kunnen wij het ebook niet meer leveren.

In het geval van buitenlandtalige ebooks zijn wij afhankelijk van de leverancier tolino. Mogelijk hebben zij geen overeenkomst met de uitgever als u het ebook niet kunt vinden.

Indien u twijfelt over de leverbaarheid van een ebook kunt u contact opnemen met onze Klantenservice via [email protected]