Boekennieuws

Het boek Zoete Zusjes zoeken een schat van Hanneke de Zoete wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald in de categorie 6 t/m 9 jaar

Het boek Vet koel - Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney wint de Kinderjury, lezersprijs van de Kinderboekenweek en de enige prijs voor kinderboeken die door kinderen wordt bepaald in de categorie 10 t/m 12 jaar:

Meer informatie

De Griffel- en de Penseeljury’s trokken afgelopen dagen door het land om kinderboekenauteurs en -illustratoren op hun uitgeverij of online te verrassen met deze prestigieuze kinderboekenprijzen. De Griffeljury heeft elf kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit, de prijs voor de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. In totaal werden door beide jury’s ook 27 Vlag en Wimpels, eervolle vermeldingen, toegekend. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel zijn automatisch genomineerd voor de Gouden Griffel dan wel het Gouden Penseel, die op 5 oktober bij de start van de Kinderboekenweek bekendgemaakt worden. De Gouden Griffel is de populairste boekenprijs in Nederland en de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel is de belangrijkste prijs voor kinderboekillustratoren

Meer informatie

Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet hebben de Brusseprijs 2021 gewonnen. Hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd is verkozen tot beste journalistieke boek van het jaar, zo werd bekendgemaakt in de uitzending van het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Meer informatie

5 juni 2021 - De Vlaamse Toni Coppers wint met zijn boek 'Val' de Hebban Thrillerprijs 2021. Tijdens het evenement 'De Nederlandse thrillerprijzen 2021' werd via een livestream bekendgemaakt dat hij, samen met co-auteur Annick Lambert, de winnaar is van dé lezersjuryprijs voor spannende boeken. Bernice Berkleef ontving de Gouden Strop voor haar tweede thriller 'Bloedsteen', de zilveren strop ging naar Hugo Luijten voor zijn verhaal 'Handbagage'. De schaduwprijs ging naar Floris Kleijne voor zijn boek 'Klaverblad'

Meer informatie

3 juni 2021 - David Diop wint International Booker Prize. At Night All Blood is Black, dat uit het Frans is vertaald door Anna Moschovakis is de tweede roman van Diop en gaat over twee Senegalese broers die tijdens de Eerste Wereldoorlog vechten voor de Franse overwinning. Diop groeide op in Senegal. De titel heet in het Nederlands Meer dan een Broer

Meer informatie

De roman Wij zijn licht van Gerda Blees heeft de EU-literatuurprijs gewonnen. De Literatuurprijs van de Europese Unie is een literatuurprijs van de Europese unie. De prijs wordt gefinancierd en is opgericht door het Cultuurprogramma van de Europese Unie. Een consortium, geselecteerd door een Commissie coördineert de prijs.

Meer informatie

Auteur Hafid Bouazza (51) overleden

vrijdag 30 april 2021

‘Ik heb roekeloos geleefd', citeerde De Volkskrant Hafid Bouazza toen zijn overlijden bekend werd gemaakt. De schrijver overleed deze week op 51-jarige leeftijd in het OLVG in Amsterdam. Hij was een gevierd auteur, schreef kritisch over de islam en stond bekend als absinth-gebruiker, steeds weer op zoek naar de roes. Wat blijft is zijn prachtige oeuvre. Hij debuteerde met De voeten van Abdullah, een bundel herinneringen aan zijn jeugd in Marokko, waarvoor hij de E. du Perronprijs ontving. Als zijn mooiste roman geldt Paravion uit 2003, genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en winnaar van de Gouden Uil. Hij schreef daarnaast essays, vertaalde poëzie en werkte samen met Marlene Dumas.

Meer informatie

De nieuwe datum van de Boekenweek is bekend: 29 mei t/m 6 juni. Het Boekenweekgeschenk geschreven door Hanna Bervoets krijgt u deze periode bij een besteding van 15,00 aan Nederlandstalige boeken en ebooks. Het Boekenweekessay is geschreven door Roxane van Iperen en is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 3,75

Meer informatie

Bekende auteurs Splinter Chabot en Khalid Boudou en graphic novelmaker Aimée de Jongh schrijven voor 3PAK, het geschenk van de Boekenweek van Jongeren, drie korte verhalen die jongeren aanspreken.

Meer informatie

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn winnaars van de vierendertigste Woutertje Pieterse Prijs, dit werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt in het Radio 1 programma De Taalstaat. Zij wonnen de prijs voor hun boek Hele verhalen voor een halve soldaat dat is uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Meer informatie

De roman Wij zijn licht van Gerda Blees heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2021 gewonnen. Dat is op 4 maart bekendgemaakt bij de uitreiking van de prijs aan de auteur van het winnende boek. De jaarlijkse literaire prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient.

Meer informatie

De beste zes Nederlandstalige romans van het afgelopen jaar die meedingen naar de Libris Literatuur Prijs 2021 zijn door juryvoorzitter Lilianne Ploumen vanavond in Nieuwsuur op NPO2 bekendgemaakt: Simone Atangana Bekono, Confrontaties, Lebowski Gerda Blees, Wij zijn licht, Podium Merijn de Boer, De Saamhorigheidsgroep, Querido Jeroen Brouwers, Cliënt E. Busken, Atlas Contact Erwin Mortier, De onbevlekte, De Bezige Bij Marieke Lucas Rijneveld, Mijn lieve gunsteling, Atlas Contact

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Uit het leven van een hond van Sander Kollaard. Voorzitter van de jury dit jaar is Lilianne Ploumen, PVDA-lijsttrekker en woordvoerder Buitenlandse Zaken. Zij maakt de winnaar bekend op 10 mei in het Amstel Hotel, live in Nieuwsuur op NPO2 (o.v.b.)

Meer informatie

De longlist met daarop de achttien kandidaten voor de Libris Literatuur Prijs 2021 is op 1 februari door de jury bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, die 50.000 euro ontvangt. Vorig jaar ging de prijs naar Uit het leven van een hond van Sander Kollaard. Voorzitter van de jury dit jaar is Lilianne Ploumen, PVDA-lijsttrekker en woordvoerder Buitenlandse Zaken. Zij maakt de winnaar bekend op 10 mei in het Amstel Hotel, live in Nieuwsuur op NPO2

Meer informatie

Met 23 procent van de stemmen heeft Confettiregen van Splinter Chabot de verkiezing van het Mooiste Boekomslag van 2020 gewonnen. Het omslag is ontworpen door Anton Corbijn.

Meer informatie

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (de Correspondent) heeft de NS Publieksprijs 2020 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2020. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in talkshow M op NPO 1.

Meer informatie

Oek de Jong heeft de Boekenbon Literatuur Prijs gewonnen voor zijn roman ‘Zwarte schuur’. De voorzitter van de Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs, Winnie Sorgdrager maakte dit zojuist bekend via een live-uitzending op Youtube. Uit het juryrapport: ’Zwarte schuur’ is een roman over de draagwijdte van schuld, maar ook over het trauma van een veronderstelde dader, van iemand die gestempeld door het leven gaat. Met zijn geconcentreerde, sterk psychologische aanpak heeft Oek de Jong een mens en een decor neergezet die de lezer moeiteloos opeisen en dwingt hem daarmee om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst.

Meer informatie

Vanochtend heeft BNR Nieuwsradio bekendgemaakt dat De Grote Vriendelijke Podcast de Dutch Podcast Award in de categorie Cultuur & Muziek heeft gewonnen! Gefeliciteerd!

De jury schrijft onder meer: “De lange gesprekken met verschillende auteurs gaan op een prettige manier de diepte in. Het is een feest om al die grote schrijvers voorbij te horen komen. Een mooie opsteker voor de literatuur, deze sympathieke podcast.”

Meer informatie

Yvette van Boven wint met het boek Home Made Basics het Gouden Kookboek 2020. De vakjury noemde het Een XL comfortfood boek waar je niet op uitgekeken zult zijn.

Meer informatie

Nominaties NS Publieksprijs bekend

woensdag 21 oktober 2020

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2020 zijn bekend. Stem op jouw favoriete Boek van het Jaar en maak kans op een jaar lang gratis boeken en een jaar lang gratis reizen met de trein. De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Je kunt stemmen tot en met woensdagavond 18 november 2020 (19.30 uur) op een van de genomineerde boeken of op een ander boek naar keuze. Het is daarom alsnog mogelijk dat een andere titel de prijs wint.

Meer informatie

Zojuist is de Nobelprize Literature 2020 uitgereikt aan de Amerikaanse dichter Louise Glück. Sinds haar debuut uit 1968 gold ze al snel als een van de meest prominente dichters in de Amerikaanse hedendaagse literatuur.

Meer informatie