Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Het zal me niks verbazen als je nog heel vaak opnieuw op reis zult gaan door deze wonderlijke wereld van de klassieke muziek

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek

Diversen

€ 27,99

Klassieke muziek, veel mensen worden al naar bij de gedachte. Dat saaie gejengel met die violen, daar wordt toch niemand vrolijk van? Een paar walsen op Nieuwjaarsdag is meer dan genoeg. Toch is het best wel jammer als je er nooit naar wilt luisteren. Er zijn namelijk heel veel overbekende melodieën, die zelfs de grootste muziek-haters nog leuk vinden. Denk maar bijvoorbeeld aan de gejaagde klanken van het nu afgebroken Spookkasteel van de Efteling.

Wat je wellicht niet weet, is dat veel muziek een verhaal vertelt. Sommige verhalen zijn heel beroemd, zoals bijvoorbeeld Doornroosje of Assepoester. Maar het lastige van muziek is, dat er geen woorden zijn om dit te vertellen. Dit boek kan je daarbij helpen, want hiermee kun je de muziek horen en tegelijk luisteren naar het verhaal. Want met de bijgeleverde QR-code kun je alles terugvinden op Spotify.

Er zijn acht boeiende verhalen, waarvan je sommige zult kennen en sommige ook niet. Ga met Peter op jacht naar de wolf, maak bijzondere reizen naar verre landen, ga zwemmen in een aquarium of vecht tegen de Rattenkoning. Laat je meevoeren en voor je het weet gaan er allerlei wonderbaarlijke werelden voor je open.

Al deze verhalen zijn ooit als losse prentenboeken uitgekomen. Helaas waren ze niet meer verkrijgbaar. Nu zijn ze dan eindelijk gebundeld, zodat de kinderen van nu ook hiervan kunnen genieten. Bij elk verhaal staan ook nog allerlei mooie tekeningen, gemaakt door verschillende illustratoren. Daarmee zal het nog makkelijker zijn om meegenomen te worden in elk avontuur. Luister maar eens goed, en het zal me niks verbazen als je nog heel vaak opnieuw op reis zult gaan door deze wonderlijke wereld van de klassieke muziek.

Donnie Donut is een heerlijk boek, waarin van alles misgaat

Donnie Donut

Barbara Scholten

€ 15,99

Misschien vind je school wel heel erg stom. Alles wat je daar leert is moeilijk. Rekensommen? Jak! Schrijven? Bah! Lezen? Getverdegetver! Toch zal Donnie het nog erger hebben dan jij. Hij kan echt helemaal niks. Dat vindt juf Rosa in ieder geval wel. Zij heeft een naam voor hem bedacht. Donnie is volgens haar een GOM’metje: Geen Onderwijs Mogelijk. Daarom hoeft Donnie alleen nog maar in de ochtend te komen..

Zijn moeder vindt dat geen probleem. Donnie is voor haar gewoon perfect. En nu heeft hij tijd vrij om in de donutfabriek te helpen waar zij ook werkt. Hij kan in de middag donuts gaan bezorgen. Dat moet toch wel lukken? Vooral met een beetje hulp van Julia, de persoonlijke assistente van Dot Dingeldijn, de baas van de fabriek.

Nou, niet dus! Zijn eerste bezorgklus loopt al hopeloos mis en wanneer Dot op reis gaat en Donnie voor haar twee superlelijke en arrogante naaktkatten moet zorgen, gaat het zelfs misser dan mis. Donnie zet namelijk even een raam open en de katten ontsnappen naar buiten. Als ze niet snel worden teruggevonden, zit Donnie tot over z’n oren in de donuts… ehh, problemen bedoel ik.

Met hulp van Julia gaat hij op zoek. Ondertussen hebben ze vervanging voor de katten gevonden. Er is alleen een probleempje. De twee nieuwe katten hebben haar. En ondertussen zijn er ook nog een paar mensen die de katten willen ontvoeren en tegen heel veel losgeld ruilen.

Donnie Donut is een heerlijk boek, waarin van alles misgaat. Dat leidt tot allerlei hilarische momenten en enorme puinhopen. Het verhaal zit vol onrealistische, gekke momenten en daardoor is het juist zo grappig. Helaas is het einde naar mijn smaak een beetje te kort, maar dat mag de pret niet drukken. Een lekker leesboek dat zich ook uitstekend laat lenen als voorleesboek.

Dit is naast een heerlijk boek om zelf te lezen ook ideaal om voor te lezen aan wat oudere kinderen

Het Boek van Beatrice

Kate DiCamillo

€ 17,99

Hoewel de omslag nogal klassiek en zelfs een beetje tuttig oogt, is het verhaal op een bepaalde manier juist zeer actueel. Als ik het in een paar woorden zou moeten omschrijven, dan zou ik het een ‘feministisch verhaal in een Middeleeuws jasje’ noemen. Want Beatrice is in haar wereld een bijzonder meisje. Zij kan namelijk lezen en schrijven, terwijl dat ten strengste verboden is voor vrouwen. En juist om die reden wordt zij achterna gezeten door de soldaten van de koning. Er bestaat namelijk een profetie, die vertelt over een geletterd meisje dat de koning zal gaan afzetten.

IHet verhaal begint in het klooster van de monniken van de Orde van de Kronieken van Droefenis. Daar woont naast de broeders ook de zeer intelligente geit Answelica, die tegelijk ook naar iedereen agressief is. De enige die niets te vrezen heeft, is het meisje Beatrice, een meisje dat geen herinneringen heeft aan haar verleden. Vreemd genoeg kan ze lezen en schrijven. Wanneer de broeders ontdekken dat zij het meisje is uit de profetie, willen ze dat ze zo snel mogelijk vertrekt.

Wanneer Jack Dory, een weesjongen uit het nabij gelegen dorp langskomt met het verzoek om een broeder naar de herberg te zenden, die de biecht van een stervende soldaat moet opschrijven, zien de monniken hun kans schoon. Ze sturen Beatrice erop uit. Samen met Jack en de geit gaat ze op pad. Bij de soldaat aangekomen, blijkt zijn verhaal over haar verleden te gaan. Beatrice ontdekt wie zij is en beseft dat ze niet langer weg kan lopen voor de koning.

Dit is naast een heerlijk boek om zelf te lezen ook ideaal om voor te lezen aan wat oudere kinderen. Een beetje avontuurlijk, een beetje mysterieus en een beetje spannend, zonder dat het ergens te ver doorslaat. Liefhebbers van een wat serieuzer historisch verhaal komen hiermee uitstekend aan hun trekken. De actuele thema’s betreffende gelijke rechten en recht op onderwijs bieden ook een mooie gelegenheid om over door te praten.

Heerlijk dat er weer een realistisch verhaal van Nederlandse bodem voor de jeugd is

Kilometers zonlicht

Marike Goslinga

€ 15,99

Ken je dat gevoel, dat je aan een boek begint terwijl je er niks van verwacht, maar tijdens het lezen ontdekt dat het heel goed is? Dat had ik met dit boek. De omslag doet me eerlijk gezegd niks en zou voor mij reden zijn om het te laten liggen. Maar gelukkig ben ik voortdurend op zoek naar verborgen parels en die heb ik dus hiermee gevonden.

We volgen Peer, Mick, Max en Leonne tijdens hun wandeltocht over het Pieterpad. O ja, Peer, Mick en Max zijn één persoon. En dat vormt meteen één van de spanningsbogen in dit verhaal. Want Mick en Max zijn twee ter plekke verzonnen aliassen van Peer, waarmee hij zich in verschillende situaties zekerder hoopt te voelen. Natuurlijk loopt dat alles op den duur helemaal mis. Vooral als hij Leonne en haar moeder tegenkomt aan het begin van de reis.

Leonne maakt zich druk om het milieu en wil het liefst de aarde redden. De vraag is alleen voor wie, want ze ziet iedereen als een potentieel gevaar. Ze is door haar ex-vriendje emotioneel flink bezeerd en dat draagt bij aan de woede die in haar zit. Wanneer zij Peer (die zich Mick noemt tegenover haar en haar moeder) ontmoet, heeft ze meteen het gevoel dat hij niet eerlijk is. Voldoende reden voor Leonne om voortdurend onredelijk en boos te doen naar hem toe.

Helaas voor beiden lijken ze voortdurend gedoemd te zijn om elkaar tegen te komen. Voor Peer is dat extra lastig, want hij wordt smoorverliefd op Leonne. Die wordt op haar beurt weer hoteldebotel op Nicky, een psychologiestudente die ze in Groningen tegenkomt. Zowel Peer als Leonne worden gedwongen om zichzelf te confronteren, zodat beiden verder kunnen.

Het heerlijke van dit soort wandelverhalen is, dat het naast de fysieke tocht ook een geestelijke tocht is. Als lezer leer je langzamerhand de personen kennen. Hoewel ze zich voortdurend stom gedragen, krijg je ook begrip en sympathie voor ze. Vooral wanneer ze eindelijk zover zijn om hun meest kwetsbare kant te tonen.

Hoewel het boek als 12+ gekwalificeerd is, is het naar mijn mening vooral voor iets ouder geschikt. Toch is het heerlijk dat er weer een realistisch verhaal van Nederlandse bodem voor de jeugd is. Daar zijn er naar mijn mening nog steeds te weinig van.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
IJzer | Holly Black | 9789022595503 € 20,00
Game on | Cis Meijer | 9789026161834 € 15,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks3 : libris