Tips van Joost

Op deze pagina vindt u de leestips van Joost. Joost leest graag literatuur, filosofie en vooral poëzie. En hij houdt van koken, dus van kookboeken. Hij is al 27 jaar boekverkoper. Daarnaast is hij dichter, docent en redacteur. Zijn dichtbundel Binnenplaats kreeg in 2018 de VSB Poëzieprijs.

The age of destroying

        The age of destroying

Pauline Peyrade

€ 24.50

 

Wat een schitterend boek, deze door Kiki Coumans in het Nederlands vertaalde Franse bestseller (met een Engelse titel: het betreft een citaat van Virginia Woolf). Een kleine, maar grootse roman over een meisje dat opgroeit met een getraumatiseerde moeder. Soms schokkend, maar vooral ook gevoelig, intiem en waarachtig. Wars van sentiment en sensatiezucht: je komt niet eens echt te weten wat er nou precies gebeurd is. Maar daar gáát het ook niet om, het gaat om de pijn zelf, en die laat Peyrade heel knap naar de oppervlakte komen. Een grootse literaire prestatie - ik snap heel goed dat het de Prix Goncourt Du Premier Roman heeft gekregen - maar het is ook een boek dat mij diep geraakt heeft. 

Dit boek is niet online te bestellen. U kunt het reserveren door even een mailtje te sturen naar [email protected].

(klik hier voor meer tips van Joost)

Joost tipt: Radeloze helden

Radeloze helden

Maaike Meijer

€ 23,99

Wat een fijn boek is Radeloze helden. Een voorbeeld van hoe inzichtelijk, en ja bevrijdend het kan zijn om niet-mannelijk/normatief te lezen. Juist ook voor mannen, over wie Maaike Meijer met veel mededogen schrijft. Maar dit boek is ook een scherpzinnige, veelzijdige cultuuranalyse van de verbeelding en betekenis van 'mannelijkheid', en Meijer raakt zo aan een belangrijke wortel van veel crises en problemen van deze tijd. De ambitie en eruditie van Meijer zijn groot, maar Meijer kan de lezer met haar lichte verteltoon zeer goed meenemen in het plezier van het denken, en dat betekent dat Radeloze helden niet alleen een belangrijk boek is, maar ook een zeer plezierige leeservaring.

(klik hier voor meer tips van Joost)

Joost tipt: Gender Queer

Gender Queer

Maia Kobabe

€ 24,99

Gender Queer is een even kwetsbare als onverschrokken autobiografie-in-stripvorm, waarin Maia Kobabe verslag doet van eir reis naar zelfacceptatie als non-binair en aseksueel persoon. Maar het boek doet meer, want Kobabe vertelt eir verhaal zo dat er in het relaas héél subtiel, op allerlei manieren wordt ingegaan op vragen en impliciete biases die er kunnen leven bij cis en/of hetero mensen. Ook - juist - bij hen die van goede wil zijn (zoals ikzelf, bijvoorbeeld). Dat Kobabes worsteling zich afspeelt in een gemeenschap die in principe progressief is, laat zien dat ook in zulke gemeenschappen werk te verzetten valt, en Gender Queer levert daaraan echt een heel mooie, open, heldere bijdrage. Kobabes verhaal is niet alleen erg ontroerend, maar ook heel leerzaam. Ik ben erg blij dat ik het gelezen heb.

Joost tipt: Bij wijze van leven

Bij wijze van leven

Hedda Martens

€ 20,00

Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik dit jaar zitting mocht nemen in de jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs - de prijs voor de beste verhalenbundel. Dankzij dat feit heb ik kennis kunnen maken met Hedda Martens, een schrijfster die ik tot afgelopen jaar geheel ten onrechte nooit had gelezen. Ten onrechte, want wat een meesterschap toont ze met Bij wijze van leven. In zeer korte verhalen schotelt ze de lezer steeds een gebeurtenis uit iemands leven voor. Dat kan héél klein zijn, bijvoorbeeld: hoe iemand de boodschappen van zijn fiets laat vallen, of hoe iemand een kind op schoot neemt. Martens schrijft die anekdotes zo op, dat je na twee pagina's het gevoel hebt diep in de ziel van een personage gekeken te hebben. Het is alsof Martens zo'n gebeurtenis uit het anekdotische kan optillen en kan verheffen tot een dwarsdoorsnede van iemands leven. Alsof je biografieën leest, in plaats van anekdotes. Maar niet echt natuurlijk, ik bedoel, je hebt geen overdaad aan gegevens uit iemands leven, zoals dat bij een biografie het geval is. Maar Martens bied je wel een bepaalde diepe kennis van een personage. Haar verhalen in Bij wijze van leven zijn als het ware biografieën van de ziel. En dat ze dat steeds weer klaarspeelt, heeft alles te maken met stijl. Want dat, boven alles, is de grootste reden dat ik zo blij ben kennis te hebben gemaakt met Hedda Martens. Wat kan zij schrijven. Een groot auteur, die in Nederland niet de erkenning krijgt die ze verdient.

Joost tipt: Vrijetijdsgedichten

Vrijetijdsgedichten

Lamia Makaddam

€ 17,95

Een heel persoonlijke verkenning naar wat er in een leven aan tijd overblijft om te leven. Die in beginsel in kleine ruimte wordt achteloos steeds voller, in gedichten vol vreugde en verdriet, liefde en trauma, zintuiglijkheid en intimiteit. Erg mooie bundel!

pro-mbooks2 : libris