november

Robert Vuijsje over zijn boek Maak de wereld beter, het verhaal van mijn moeder

zaterdag 11 november 2023

Zaterdag 11 november, 15:00h, toegang 2,50 €

Yvonne Twisk in gesprek met Robert Vuijsje over zijn boek Maak de wereld beter, het verhaal van mijn moeder

Interview met Robert Vuijsje over zijn nieuwe boek ‘Maak de wereld beter’ – het verhaal van mijn moeder. Robert wordt geïnterviewd door Yvonne Twisk, zij is oa de voorzitter van de Raad van Toezicht van De Coöperatieve Amsterdamse Boekhandel UA

Sheila Gogol, de moeder van schrijver Robert Vuijsje, overleed in oktober 2022, na een leven dat het best te vergelijken was met dat van Forrest Gump. Bijna per ongeluk was ze aanwezig tijdens historische momenten als de Mars naar Washington waar Martin Luther King zijn ‘I have a dream’-toespraak hield, ontmoette ze figuren als Malcolm X en Marilyn Monroe, en werkte in het Anne Frank Huis met Otto Frank, de vader van Anne. Toch was deze niet-alledaagse levensloop, die haar dwars door de roerige jaren ’50, ’60 en ’70 van de vorige eeuw voerde, niet het belangrijkste waar ze tijdens haar laatste weken met haar zoon over sprak. Dat waren vooral de dingen die ze tijdens dat opmerkelijke leven had geleerd: tikkun olam, zoals ze in het Hebreeuws zeggen, maak vrede, geen oorlog. Voed je kinderen zo op dat ze de wereld beter achterlaten. Zelf had ze altijd de daad bij het woord gevoegd. Maak de wereld beter is een ontroerende ode van een zoon aan zijn moeder, en aan een manier van leven.

 

Meer informatie

Floor Spaendonck met lezing over Elke week Amsterdam door!

zaterdag 18 november 2023

Zaterdag 18 november, 15:00, toegang 2,50 €

Lezing door Floor van Spaendonk met/zonder Gijs Stork over hun nieuwe boek ‘Elke week Amsterdam door! Gijs & Floor’ – 52 wandelingen uit Het Parool.

Nieuwsgierige wandelaars, cultuurliefhebbers en iedereen de stad en haar historie, actualiteit en achtergronden interessant vindt: voor deze mensen schrijven Floor van Spaendonck en Gijs Stork wekelijks hun wandelingen voor Het Parool. Uit al die wandelingen selecteerden ze de 52 mooiste. Tijdens de lezing nemen ze u mee op een spannende wandelvertelling. Zoals ze zelf zeggen: “Amsterdam is de stad met eindeloze verhalen. Kleurrijk en creatief, bomvol architectuur en verstopte geheimen plekken. Altijd in beweging. Laat ons je meenemen op een wandeling.”

Meer informatie