Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Elk keer dat ik het opensla, krijg ik vanzelf een lach op m’n gezicht. Wat een heerlijke herfstboek!

Vos' favoriete seizoen

Fiona Barker

€ 13,99

Een prentenboek over de herfst, dat kan toch niet anders dan vrolijk zijn? Alleen al de omslag lijkt wel een confetti kanon, dat je onderdompelt in boomblaadjes van allerlei vrolijke kleuren. Voordat je ook maar een letter hebt gelezen, spettert het plezier je al tegemoet.

Op de voorkant staat Vos met een brede grijns, want de herfst is zijn lievelingsseizoen. Het is de mooiste tijd van het jaar. Al dat heerlijke fruit, al die ritselende blaadjes en al die mooie kleuren. Herfstdagen zijn de mooiste van het hele jaar. Maar helaas worden de dagen wel steeds korter. En de bomen laten al die mooie blaadjes vallen. Dat is toch eigenlijk helemaal niet leuk.

Vos besluit hier iets aan te doen, maar daarvoor moet hij wel heel veel werk verzetten. En daarom heeft hij geen tijd meer voor al z’n vriendjes, want hij heeft het veel te druk. Maar is dat wel zo slim? Want met zoveel werk vergeet Vos helemaal te genieten van al dat moois.

De onderliggende boodschap is, dat je niet stil moet staan bij de tijdelijkheid van iets moois, maar dat je van het moment zelf moet genieten. Door je druk te maken over morgen, vergeet je vandaag plezier te maken. En dat zou toch heel erg jammer zijn.

De illustraties zijn schitterend. Alle bladzijdes zijn waanzinnig mooi. De teksten zijn kort en pakkend en lenen zich uitstekend om het verhaal op levendige wijze voor te lezen. Dit prentenboek zal je zoveel blijdschap geven. Elk keer dat ik het opensla, krijg ik vanzelf een lach op m’n gezicht. Wat een heerlijke herfstboek!

Leuk en leerzaam kunnen heel goed samen gaan.

fop-post

Tjibbe Veldkamp

€ 11,99

Zijn AVI-boekjes dodelijk saai en stimuleren ze niet tot lezen? Nee, niet persé. Er zijn zonder twijfel allerlei titels die niet heel inspirerend zijn, maar er zijn ook hele leuke AVI-boeken. Ik denk bijvoorbeeld aan Blitz of Vos en Haas. En natuurlijk ook aan Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp. Deze boeken zijn zo leuk, dat je bijna zou vergeten dat het om AVI-boeken gaan.

Fop-post is een nieuw deel uit de populaire serie Agent en Boef en net als de eerdere avonturen is het weer hilarisch. De avonturen hebben een hoog slapstick-gehalte, en de grappen komen dus in hoog tempo voorbij. Het geweldige, humoristische talent van de illustrator Kees de Boer draagt hier ook flink aan bij. Zijn werk doet wat mij betreft niet onder aan de geweldige gags van o.a. Franquin en Roba.

In dit avontuur zit Agent weer achter Boef aan, die door een sluw plannetje is ontsnapt uit de gevangenis. Tijdens de achtervolging maakt Boef van de hele stad een puinhoop door overal fop-briefjes achter te laten. Agent moet Boef dus snel te pakken krijgen, voordat het helemaal uit de hand loopt. En stiekem mist Agent ook wel een beetje Boef.

Dit boek is niet alleen fijn om zelf te lezen, maar ook erg leuk om voor te lezen aan kleuters. Daardoor krijgt het ook nog eens meerwaarde, want nu lees je het voor en over een paar jaar kunnen ze het zelf lezen. Het is dus een boek met een extra lange levensduur.

We kunnen niet genoeg van dit soort boeken hebben. Leuk en leerzaam kunnen heel goed samen gaan. Dat bewijst Fop-post maar weer eens. Agent en Boef zijn weer helemaal top!

Als je dol bent op fantasy, dan mag je deze zeker niet laten liggen.

Kwart over mist

Johan Elfner

€ 19,99

‘De eerste keer dat ze doodging, vulden haar longen zich met ijskoud water.’ Dit is de eerste zin van de proloog van Monsterstation. De laatste zin van diezelfde proloog luidt: ‘Toen ze het tuinhuis in brand stak, ging ze voor de tweede keer dood.’ Ik begreep toen al dat dit een bijzonder boek ging worden. Net zo bijzonder als het traject naar de publicatie toe. De schrijver komt namelijk uit Amstelveen, maar had met deze serie al veel succes in Zweden. En nu is hij klaar om Nederland te veroveren.

Het verhaal speelt zich ook deels af in Amstelveen. Daar staat een oud treinstation dat de inspiratie werd voor dit boek. Wat de mensen niet weten, is dat het station nog steeds in gebruik is. Het is de verbinding tussen onze wereld en Monsterland. Aan het station grenst ook een hotel, speciaal voor de reizende monsters. Daar woont Katinka met haar oom. Haar vader is vijf jaar geleden verdwenen in Monsterland.

Katinka is voor een kwart monster. Ze is dan wel gewoon mens, maar heeft bijzondere talenten. Althans, die gaat ze ooit krijgen. Voorlopig is ze alleen maar onsterfelijk, wat gezien de proloog wellicht erg handig uitkomt. Wanneer ze op een bijzondere wijze bericht krijgt van haar vader, moet ze naar Monsterland toe om hem te redden. Maar daarvoor moet ze nog heel wat hindernissen overwinnen. En een oplossing zoeken voor een zeer bemoeizuchtige buurman, die voortdurend z’n neus in andermans zaken steekt.

Dit boek heb ik ondertussen al twee keer gelezen, en ik vloog er beide keren moeiteloos doorheen. Het is heel prettig leesbaar, avontuurlijk en grappig. Hopelijk slaat het enorm aan, want het is echt zeer de moeite waard. Als je dol bent op fantasy, dan mag je deze zeker niet laten liggen. Maar schiet wel op. Het is bijna kwart over mist en de trein staat op het punt van vertrekken.

De laatste jager is wonderschoon, maar ook echt realistisch.

De laatste jager

Davide Morosinotto

€ 22,00

Elk jaar is het maar weer de vraag welk boek mij omver zal gaan blazen. Want tussen al die mooie verhalen is er altijd minstens één, die uiteindelijk tot mijn favorieten zal behoren. Zo vlak voor de Kinderboekenweek lijk ik mijn lievelingsboek van dit jaar gevonden te hebben. De laatste jager heeft alles waar ik blij van word

Het verhaal speelt zich af in de prehistorie, Noord-Amerika, zo’n 10.000 jaar geleden. Zes kinderen raken door een grote brand hun hele stam kwijt en moeten door de wildernis op zoek gaan naar een nieuwe stam. Gelukkig heeft elk kind een eigen talent. De één kan bijvoorbeeld vuur maken en de ander kan touw vlechten. Maar ondanks hun verschillende talenten is het niet genoeg om zelfstandig te overleven.

De belangrijkste voedselbron is vlees, maar om grote prooien te vangen, zijn ervaren jagers nodig. En zonder vlees en huiden is het onmogelijk om de naderende winter te overleven. We volgen de kinderen tijdens hun zoektocht en onderweg beleven we diverse spannende en gevaarlijke momenten. Maar elke keer als het mee zit, loopt er weer iets fout. Het is alsof er een vloek op één van de kinderen rust.

Het boek is een combinatie van historie en avontuur. Hoewel het een verzonnen verhaal is, heeft het een hoog realiteitsgehalte. We verplaatsen ons in de prehistorische mens. Dit krijgt soms een bijzonder tintje, want magie en het geloof in geesten vormt daar ook een onderdeel in.

Om de beleving nog wat sterker te maken, kiest de schrijver er bewust voor om dieren niet bij ons bekende namen te noemen. Zo is een wolf dus bijvoorbeeld een maanhuiler. Om je als lezer toch een beter beeld te geven van de dieren, kun je achterin tekeningen vinden met de bijbehorende naam.

De laatste jager is wonderschoon, maar ook echt realistisch. Verwacht dus geen braaf verhaal waarin alles persé goed afloopt. Gelukkig niet, zou ik haast zeggen, want daarom is dit zo’n ijzersterk boek geworden. Prachtig!

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Thuis | Mark Janssen | 9789047715955 € 17,99
Catch | Elvin Post | 9789026166266 € 16,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 101

KID | Jelmer Soes | 9789045128252 € 19,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99

Kind & Jeugd

Een speciale selectie van themapagina's voor kinderen en jongvolwassenen

pro-mbooks3 : libris