Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Laat je betoveren door één van de kleurrijkste figuren ooit

Anansi de spin en de eieren voor de koning

Iven Cudogham

€ 14,99
'Anansi de spin en de eieren voor de koning' is het vierde deel van Iven Cudoghams serie over de beroemdste spin van de wereld. Natuurlijk is het, precies zoals we inmiddels gewend zijn, weer een spannend en grappig avontuur, waarin de kleine slimmeriken het nogal eens winnen van de krachtpatsers. Voor de verjaardag van zijn zoontje Kofi wil Anansi hem trakteren op de lekkerste gevulde eieren. Maar als hij 's ochtends vroeg aankomt bij het huis van Haan en de kippen, treft hij alleen maar een huilende Haan aan - de kippen zijn weg! De koning en zijn wachters hebben ze allemaal meegenomen, want de koning vindt de eieren zo lekker dat hij ze allemaal voor zichzelf wil houden. Maar niemand bedenkt een list zoals Anansi dat kan, en dit laat onze achtpotige slimmerik natuurlijk niet zomaar gebeuren! Iven Cudogham en zijn Anansi de spin zijn inmiddels niet meer weg te denken: van tv tot theater en bioscoop tot boekenplank, de vrolijke en kleurrijke verhalen over de legendarische spin Anansi kom je overal tegen. De prentenboeken zijn gebaseerd op de klassieke verhalen uit West-Afrika, Suriname en de Caraïben, die inmiddels over de hele wereld bekend zijn. Met de Anansi-boeken nemen Iven Cudogham en Moldybyrd Studio de geliefde fabels over de spin Anansi als uitgangspunt en maken er een modern, kleurrijk feestje van.

De boeken lenen zich uitstekend om voor te lezen

De kleine prinses

Frances Hodgson Burnett

€ 24,95

Als de naam van de schrijfster je bekend voor komt, dan kan dat best kloppen. Haar bekendste boek is namelijk De geheime tuin en dat is de afgelopen paar jaar in een aantal nieuwe versies verschenen. De kleine prinses is ook een groot succes en is zelfs al meerdere keren verfilmd. Nu is er dan eindelijk weer een boek in het Nederlands verkrijgbaar.

Een kleine waarschuwing vooraf moet ik wel geven. Het huidige lezerspubliek is niet meer gewend aan wat moeilijker taalgebruik. Ondanks dat de tekst is ingekort en bewerkt, zijn sommige stukjes nog steeds een tikkeltje klassiek. Maar tussen het vele laagdrempelige aanbod is het goed dat er zo nu en dan dit soort boeken verschijnt, waarin wat meer moeilijkere woorden en een wat complexere tekst staan.

De kleine prinses gaat over het meisje Sara, dat vanuit India verhuist naar Engeland. Zij gaat wonen op een meisjesschool en krijgt daar een luxe behandeling. Wanneer er bericht komt over het overlijden van haar vader nadat deze zijn fortuin is kwijtgeraakt, wordt Sara verbannen naar de zolder. Miss Minchin, de directrice, behandelt haar slecht. De enige reden waarom ze mag blijven is het vooruitzicht dat ze over een paar jaar een goedkope leerkracht voor de school is. Maar wanneer er nieuwe buren komen, lijkt het leven van Sara een nieuwe wending te krijgen.

De kleine prinses is een deel uit een reeks klassieke jeugdboeken dat bij uitgeverij Clavis verschenen is. Elk verhaal is bewerkt en voorzien van bijzondere illustraties. De boeken lenen zich uitstekend om voor te lezen. Zelf lezen zou ik echter voor iets oudere kinderen adviseren. Dit is zeker geen boek voor de grote massa, maar jeugdige liefhebbers van een wat serieuzer verhaal zullen hier zeker plezier aan beleven.

Gevaarlijk water is een welkome afwisseling tussen de vele huidige avonturenboeken

Gevaarlijk water

Marte Jongbloed

€ 15,99

Het kan je niet ontgaan zijn, maar dit jaar is het zeventig jaar geleden dat de watersnoodramp in Zeeland plaatsvond. Natuurlijk verschijnen er daarom ook een aantal nieuwe boeken, waaronder dit jeugdboek. Gevaarlijk water leest als een spannend avonturenboek, maar door de historische achtergrond krijgt het ook iets gruwelijks.

Door de jaren heen heb ik de beelden van het ondergelopen Zeeland al voorbij zien komen. Grote plassen water waar hier en daar een stukje huis of boom boven de oppervlakte uitstak. Maar achteraf besef ik dat ik vooral met een geromantiseerd beeld bleef zitten van mensen op daken en in bootjes of vee dat ploeterend probeert te ontsnappen aan het water. De realiteit blijkt een stuk harder. Instortende huizen vanwege verzwakte muren, en zoveel mensen en dieren die niet konden ontsnappen, omdat de zee in slechts een paar uur tijd grote stukken land veroverde.

In Gevaarlijk water krijgen we aan de hand van de belevenissen van de jonge Maarten een beeld van de impact op het Zeeuwse leven. Zijn familie wordt net als vele anderen overvallen door het water. Gelukkig is de vader van Maarten één van de weinigen die de komende storm niet onderschat heeft. De dag ervoor hebben ze als voorzorgsmaatregel de zolder ingericht, zodat ze snel naar boven kunnen vluchten. En diezelfde nacht blijkt dat helaas nodig te zijn.

De volgende dag kan Maarten per toeval mee met een voorbijvarend bootje. Hij moet zo snel mogelijk naar zijn oom, die in droog gebied woont en in de tuin een oude roeiboot heeft. Daarmee kan Maarten de rest van het gezin ophalen, maar er is weinig tijd want hun huis is één van de allerlaatste in de straat die nog overeind staat.

Het verhaal heeft een wat nuchtere toon. Karakters blijven daardoor wat vlak, maar het levert wel een aantal zeer krachtige momenten op. Met name het verhaal van de overbuurvrouw komt best wel even aan. Ook krijgen we een beginnend beeld van de wederopbouw en een waarschuwing voor de toekomst. Gevaarlijk water is een welkome afwisseling tussen de vele huidige avonturenboeken. Hopelijk volgt er meer binnen dit genre, want de jeugd kan wat mij betreft niet genoeg lezen over de Nederlandse geschiedenis.

Dit is één van de allerbeste titels die in het afgelopen jaar is uitgekomen

Patroon

Marco Kunst

€ 16,99

Dit is één van de allerbeste titels die in het afgelopen jaar is uitgekomen. Terecht staat het boek op allerlei nominatielijsten van diverse boekenprijzen. Patroon overstijgt wat mij betreft de meeste andere jeugdboeken, omdat er een gelaagdheid in zit die me op bepaalde wijze doet denken aan de Griekse tragedies. Een drama dat lange tijd op de loer lag om te worden voltrokken. Maar pas naar het einde toe, wanneer de dementerende opa zijn verhaal vertelt, ontdekken we hoe het noodlot z’n werk doet.

Het verhaal begint nadat het fatale schot zijn vernietigende werk heeft gedaan. Mees is dood. De eerste woorden komen meteen binnen. Mylo, zijn beste vriend, vertelt over zijn afwezigheid bij de crematie en als lezer weet je meteen dat hier iets goed mis is. Het verhaal blijkt een opdracht te zijn, waarmee Mylo moet leren omgaan met zijn rol in een dramatisch en onbezonnen gebeurtenis.

Het boek bestaat uit drie delen, waarin op goed doordachte wijze een steeds groter verhaal verteld wordt. In het eerste deel, dat ‘De patroon’ heet, draait het volledig om het recente verleden van de hoofdpersoon en de dood van Mees. In het tweede deel speelt het heden en het verdere verleden een rol. Hierin komt vooral de relatie tussen drie generaties mannen aan bod. Dit deel heet ‘Het patroon’, waarmee niet alleen het woord maar ook het verhaal een wijziging ondergaat. Het derde deel is de uiteindelijke confrontatie van Mylo met zichzelf. De toepasselijke titel is ‘Een dag om voorgoed in te blijven wonen’, want Mylo beseft dat hij een keuze moet maken om zichzelf te bevrijden van die noodlottige dag.

Marco Kunst laat je stukje bij beetje kennismaken met de hoofdpersoon, zodat je steeds meer sympathie voor hem krijgt. Je snapt de wanhoop waarin Mylo verkeert. Wanneer je richting de laatste bladzijdes gaat, kun je maar moeilijk geloven waar het naartoe lijkt te lopen. Maar zoals het hoort in een Griekse tragedie, kunnen sommige wegen gewoon niet genegeerd worden. Toch blijf je als lezer hopen op een wending. Maar om daar achter te komen zul je het boek gewoon moeten lezen.

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
IJzer | Holly Black | 9789022595503 € 20,00
Game on | Cis Meijer | 9789026161834 € 15,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 20,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks2 : libris