Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Liefhebbers van goede Sinterklaasboeken zullen zonder twijfel deze willen hebben.

De kleren van Sinterklaas

Paul Biegel

€ 15,99

Met de overstap naar Gottmer wordt er hard gewerkt aan de heruitgave van de boeken van Paul Biegel. Dit keer is het de beurt aan het oorspronkelijk in 2008 uitgebrachte Sinterklaasverhaal.

Anouk is overtuigd dat Sinterklaas bij haar thuis komt logeren, want in de logeerkamer staat een koffer met de kleren van Sinterklaas. Haar klasgenoten geloven haar niet. Daarom besluit Anouk om Sinterklaas te betrappen, maar dat is niet zo eenvoudig. Hij werkt namelijk tot heel laat en is vervolgens weer heel vroeg op pad. Maar op 6 december is hij vrij. Als ze Sinterklaas aan de ontbijttafel zien, zullen ze Anouk geloven. Maar of de ouders van Anouk daar nu blij mee zijn?

Elk jaar verschijnen er allerlei Sinterklaasboeken, maar hiervan is slechts een klein deel echt de moeite waard. Daarom is het erg fijn dat ‘De kleren van Sinterklaas’ in een nieuw jasje is gestoken, want dit is nog steeds één van de betere verhalen. Paul Biegel wist op subtiele wijze het kinderlijk geloof in Sinterklaas te combineren met een volwassen kijk op zaken. Hierdoor zal de oplettende ouder de nodige binnenpret ervaren tijdens het voorlezen, zonder dat het kind dat doorheeft. Sanne te Loo verzorgde opnieuw de illustraties en met haar kleurgebruik en tekenstijl heeft ze het boek een echt sint-sfeertje gegeven.

Liefhebbers van goede Sinterklaasboeken zullen zonder twijfel deze willen hebben..

Een verrassend leuk boek

Fontana Banana

Judith Visser

€ 16,99

Toen dit boek binnenkwam, moest ik eigenlijk even zuchten. Een meisje en een hond met een cape en dan ook nog eens een titel met een banaan. Zo op het eerste gezicht niet erg aantrekkelijk en daarom liet ik het nog even liggen. Maar twee weken terug besloot ik hier toch eens aan te beginnen. Wellicht viel het nog wel mee.

Al heel snel had ik het uit. Het bleek niet gewoon leuk te zijn, maar zelfs heel aanstekelijk. Grappig, spannend, maar vooral ook goed. Als je namelijk de fantasy-elementen wegdenkt, blijft er een lekker leesboek over dat typerend is voor het Nederlandse kinderboek. Eerlijk gezegd vond ik het zelfs jammer dat er gekozen was voor het in mijn ogen wat goedkope effect van het superhelden-genre.

Shelly woont in een dorpje aan het strand. Zo’n dorpje waar je nog een slager, een schoenmaker en een groenteboer aantreft. Shelly heeft een gelukkig leven en twee lieve ouders. Er is maar één ding wat Shelly mist en dat is een hond. Het is haar allerliefste wens, maar haar moeder wil er niets van weten.

Wanneer Shelly met haar moeder meegaat om boodschappen te doen, ontdekt ze dat de groenteboer een puppy heeft. Natuurlijk is Shelly op slag verliefd en al snel mag ze de hond uitlaten. Als beloning krijgt ze een banaan mee, die ze kan delen met Fontana, zoals de hond genoemd is omdat deze gevonden is bij de droogstaande fontein in het dorp.

Zodra Fontana een stuk banaan krijgt, blijkt dit een bijzonder effect te hebben op de hond. Zijn ogen worden geel, hij kan praten en zelfs vliegen. Shelly weet dat ze dit geheim moet houden, omdat anders grote mensen meteen de hond zullen meenemen om allerlei vervelende proeven te doen.

Een tijdlang gaat alles goed, maar op een dag blijkt de winkel van de groenteboer helemaal leeg te zijn. De bestelde groente en fruit zijn onderweg verdwenen en niemand weet hoe dat komt. Dit gaat zo een paar dagen door en de groenteboer moet zijn winkel sluiten. Shelly en Fontana besluiten op onderzoek te gaan en het geheim op te lossen.

Een verrassend leuk boek dat hopelijk in de vervolgdelen niet teveel door zal slaan naar een hoog fantastisch gehalte. In ieder geval een aanrader!

Ik kan alleen maar concluderen dat het een steengoed boek geworden is.

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Yuval Noah Harari

€ 19,99

Voor veel volwassen lezers is de naam Yuval Noah Harari een begrip. Zijn boeken over de mensheid maken diepe indruk, vooral door de levendige en spannende wijze waarop hij een beeld geeft van ons en onze voorouders. De boeken zijn zo populair dat er zelfs graphic novels van gemaakt zijn. En nu is er een jeugdboek verschenen.

Ik wist dat hij aanstekelijk kan schrijven, maar was hij in staat om voor kinderen te schrijven? De kans bestond dat het of heel kinderachtig was, of juist veel te volwassen. Er was maar één manier om hier achter te komen en dat was natuurlijk om het zelf te gaan lezen.

Het boek oogt heel prettig. Het is niet te dik of te groot, de illustraties hebben wat weg van de betere stripboeken en het lettertype is zeer aangenaam. Door bepaalde zinnen een kleurtje te geven, krijg je minder het gevoel dat je hele lappen tekst gaat lezen. Uiterlijk is het dus een zeer goed verzorgd boek. Maar nu de tekst!

Net als bij de volwassen boeken weet Harari de lezer vanaf de eerste bladzijde te grijpen en niet meer los te laten. Dat hij naast wetenschapper ook een zeer talentvolle schrijver is, maakt het voor ons bijzonder prettig. Hij slaagt ook perfect om de jeugdige lezer aan te spreken. Het leest als een spannend boek. Zijn vertelstijl is jeugdig en vlot, maar nooit kinderachtig. En hij neemt tegelijk de moeite om alles uit te leggen en gaat toch nergens vervelen.

Dit is het eerste deel over het verhaal van de mens. De focus ligt hier op de oermens. Overtuigend brengt hij een periode in beeld, die we met name kennen van voorwerpen en grottekeningen. Toch komt de wereld van toen volledig en geloofwaardig tot leven. Ik kan alleen maar concluderen dat het een steengoed boek geworden is, dat zeer aan te raden is voor volwassenen, maar vooral ook voor jeugdige lezers.

Dit boek kan ik maar op één manier beschrijven: GEWELDIG!

Ghost

Jason Reynolds

€ 15,99

Jason Reynolds is één van de allerbeste jeugdboekenschrijvers ter wereld. Dat is bijzonder te noemen, want als kind hield hij absoluut niet van lezen. Maar dat is wellicht ook de reden van zijn succes. Hij besloot dat zijn werk herkenbaar moest zijn voor de huidige jonge lezers. En daar ligt dan ook de kracht van zijn boeken. Zijn personages zijn realistisch met goede en slechte karaktertrekken. Regelmatig falen zij en dat leidt tot beschamende momenten. Maar tegelijk leren ze ook van hun fouten.

Ghost is een jongen met één groot talent. Hij kan namelijk heel hard rennen. De eerste keer dat hij daar achterkwam, was toen zijn vader hem en zijn moeder probeerde te vermoorden. Het mag duidelijk zijn dat dit een grote invloed heeft op zijn hele leven.

Wanneer hij uit hoogmoed besluit om Lu uit te dagen tijdens een hardlooptest, maakt hij indruk op de coach. Deze wil hem graag in zijn team hebben, maar daarvoor moet Ghost wel zorgen, dat hij op school goed gaat presteren. Dat is nog best een uitdaging, want Ghost komt voortdurend in de problemen. In eerste instantie neemt Ghost het hardlopen niet erg serieus, maar zodra hij ontdekt hoe bijzonder het is om ergens bij te horen, doet hij er alles aan om bij het team te blijven. Helaas heeft hij wel een groot geheim, waar niemand achter mag komen. Hij heeft namelijk een misstap begaan, die grote gevolgen kan hebben als het uitkomt. Maar hoelang kan een geheim blijven bestaan?

Dit boek is op meerdere fronten erg sterk. Het is zeer goed geschreven en nodigt uit om door te blijven lezen. Ghost is ondanks al zijn fouten een sympathieke jongen, waar je als lezer maar moeilijk een hekel aan kunt krijgen. Ook de bijfiguren zijn zeer sterk. Vooral de coach is een zeer geloofwaardige vaderfiguur geworden en een ijzersterke aanvulling op het verhaal.

Dit boek kan ik maar op één manier beschrijven: GEWELDIG!

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
IJzer | Holly Black | 9789022595503 € 20,00
Game on | Cis Meijer | 9789026161834 € 15,99
Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 73

Pony | R.J. Palacio | 9789045127293 € 18,99
Grimm | Grimm | 9789056375287 € 39,99
pro-mbooks3 : libris