Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Eindelijk weer een boek dat echt geschikt is voor jong en oud.

De koning die het donker verbood

Emily Haworth-Booth

€ 14,99

Veel prentenboeken worden geschreven vanuit de belevingswereld van peuters/kleuters. Daarnaast zijn er ook allerlei prentenboeken die eerder voor volwassenen dan voor jonge kinderen bedoeld zijn. Maar soms zit er ook een pareltje tussen waarin een volwassen thema op zeer geslaagde wijze verwerkt is in een verhaal dat echt voor jonge lezers bedoeld is. ‘De koning die het donker verbood’ is één van die pareltjes.

Veel kinderen zijn bang voor het donker, maar als één van die kinderen de toekomstige koning is, dan kan het wel eens zo zijn dat het donker verboden wordt. En dat gebeurt dan ook. De raadslieden hebben een slim idee. Ze maken de mensen wijs dat het donker slecht is. Al snel is het dag en nacht overal licht. Overdag schijnt de zon en ‘s-nachts gaan alle lampen aan. In het hele rijk is het verboden om donker te zijn.

De eerste dag is het enorm leuk. De hele nacht vieren de mensen feest. Maar al snel wordt iedereen moe. Want als het niet donker is, kun je ook niet meer lekker slapen. Na een paar dagen is iedereen het zat. Het volk maakt een plannetje om het donker weer terug te brengen. Maar ze moeten wel oppassen, want de politie pakt iedereen op die zich niet aan de regels houdt. Zal het ze lukken om de koning te overtuigen om het donker weer toe te staan?

Op zeer knappe wijze laat de schrijfster zien hoe een dictatuur, complottheorieën en verzet werkt. Het verhaal is erg grappig, maar vooral ook heel knap bedacht. De illustraties zijn erg goed. Ze lijken eenvoudig, maar zijn goed doordacht. En zelfs de kleuren maken deel uit van het verhaal. Ik vind dit één van de beste prentenboeken die dit jaar is uitgekomen. Eindelijk weer een boek dat echt geschikt is voor jong en oud.

Een topboek dat boeit tot de laatste bladzijde

Mijn vaders draak

Ruth Stiles Gannett

€ 15,99

Dit verhaal uit 1948 is een echte Amerikaanse klassieker en in 14 talen vertaald. Nu na 73 jaar komt het dan eindelijk ook hier in Nederland uit. Hoewel het eruit ziet als een prentenboek, is het een heus voorleesverhaal. En het is zo spannend en verrassend dat je maar wat graag door blijft lezen. Ik kon het in ieder geval niet neerleggen totdat ik het uit had, want in elk hoofdstuk gebeurt er weer iets bijzonders.

De verteller vertelt het wonderlijke avontuur van haar vader als kleine jongen. Wanneer hij een oude zwerfkat vindt en deze verzorgt, hoort hij van de kat over een vriendelijke jonge draak die gevangen wordt gehouden op een eiland. Hij moet naar dat eiland toe en proberen de draak te bevrijden. Maar om bij dat eiland te komen zal hij stiekem meevaren op een schip. Met een rugzak vol spulletjes gaat hij op avontuur.

Op het eiland aangekomen moet hij erachter komen waar de draak is. Maar voordat hij zijn doel bereikt, ontmoet hij allerlei gevaarlijke dieren die hem niet willen helpen. Maar steeds als het mis lijkt te lopen, zit er iets in zijn rugzak dat kan helpen om weer verder te trekken. Maar of het genoeg is om de draak te bereiken en of het lukt om deze te bevrijden, dat zul je zelf mogen ontdekken. Als het aan de twee wilde zwijnen ligt, die hem voortdurend achterna zitten, zal hij in ieder geval niet slagen.

Het verhaal heeft wat weg van een sprookje en een fabel, maar het is vooral een boeiend avontuur. Zelfs na zoveel jaar is het erg goed. De illustraties zijn erg mooi en kleurrijk. Voordat het ooit uitkwam, werd aan kinderen gevraagd wat ze ervan vonden. De leraren vonden het een verhaal van een gek, maar de kinderen waren meteen wild enthousiast. En zelfs na zoveel tijd wordt het nog steeds volop gelezen. En nu mogen de Nederlandse kinderen dan eindelijk ook dit verhaal ontdekken. Een topboek dat boeit tot de laatste bladzijde.

Dit is een warm verhaal voor de koude dagen

Een zwaluw in de winter

Timothée de Fombelle

€ 17,99

Kerst is voor mij nooit compleet zonder een goede kerstvertelling. De beste verhalen zijn een beetje magisch, een tikkeltje zoet en tragisch, maar het liefst niet kitscherig. Dit boekje heeft dat allemaal en is betoverend mooi. Het zijn drie verhalen die uiteindelijk met elkaar verbonden zijn op een zeer bijzondere wijze. Een verhaal over eenzaamheid, verbondenheid en opoffering. Waarin een kleine, eenvoudige vogel voorbestemd is om een grote daad te verrichten.

In de winter trekken de zwaluwen naar het warme zuiden. Maar één zwaluw is anders dan de rest. Gloria vliegt naar het noorden toe. Waar de kou heerst en een sneeuwstorm zal gaan losbarsten. Waar Freddy in een kanariegele koelwagen rondrijdt om een lading ijs naar Engeland te brengen.

Gloria denkt terug aan lang geleden, toen een jongetje in Congo haar leven redde. Een jaar later probeerde ze hem terug te vinden, maar hij bleek spoorloos verdwenen te zijn. Nooit heeft ze hem weer teruggezien. Ze vliegt verder en ondertussen krijgt Freddy een bericht dat hij terug kan keren naar huis. Dit was zijn laatste rit want het bedrijf is failliet. Thuisgekomen ontstaat er een stroomstoring en wanneer hij op onderzoek uitgaat, blijkt de oorzaak een dode zwaluw te zijn. De dood van Gloria zal uiteindelijk twee levens samenbrengen en voor altijd veranderen.

Dit is een warm verhaal voor de koude dagen. Een boekje dat je elk jaar weer opnieuw uit de kast zult willen trekken. Het zou me niets verbazen als er ooit een verfilming van zal komen, want daar leent het zich uitstekend voor. Een kort verhaal, maar met de grootsheid van een roman. Een absolute aanrader voor deze kerst.

Ondanks het zware thema is het heerlijk licht geschreven

Dag,

Twiggy Bossuyt

€ 17,99

Boeken voor 12+ en Young Adult kunnen grofweg ingedeeld worden in thrillers, historische of futuristische verhalen en persoonlijke drama’s. De hoofdpersonen in deze laatste categorie zijn overwegend meisjes. Gelukkig komt er zo nu en dan ook titel voorbij waarin een jongen centraal staat, zoals bijvoorbeeld in ‘Dag,’.

Op de dag dat Micha elf wordt, pleegt zijn oudere neef zelfmoord. Andreas was zijn lievelingsneef en Micha weet niet hoe hij met zijn gevoelens om moet gaan. Hij is een fanatieke voetballer en hij besluit om brieven te schrijven aan zijn favoriete voetbalheld. Want terwijl zijn hele leven op z’n kop staat, vindt hij altijd troost in voetbal.

Door het voorval vergeet iedereen om aandacht te besteden aan de verjaardag van Micha. Dat is begrijpelijk, maar voor een kind ook zeer dramatisch. Hij klaagt er niet over, maar de frustraties bouwen zich gedurende de volgende maanden steeds verder op. Want juist nu heeft hij wat persoonlijke aandacht nodig. Gelukkig heeft hij een geweldige lerares, die hem door heeft en hem kan helpen om de eerste stap te zetten in zijn heelproces.

Ondanks het zware thema is het heerlijk licht geschreven. IJzersterk is de keuze om het kort te houden. Daardoor blijft er vaart zitten in het verhaal en wordt er niet te lang stil gestaan bij momenten maar vooral de brieven tussen elk hoofdstuk is zeer goed bedacht. Een grappige noot is dat op het moment dat de voetballer door een overtreding niet mag spelen er ook geen brief is. Slechts 75 bladzijdes vol hoogtepuntjes. Wat een geluk dat sommige jeugdschrijvers het ook aandurven om moeilijke thema’s op te pakken. Nou, dag!

Nieuwe kinderboeken

Bekijk alle boeken
Fake! | Carry Slee | 9789048860838 € 17,99

Top 5 kinderboeken

Besproken in aflevering 40

Grimm | Grimm | 9789056375287 € 29,99
pro-mbooks3 : libris