Lokale uitgaven

De smaak van Kaag en Braassem; hét lokale kookboek!

De smaak van Kaag en Braassem

Riet Sprengers & Joris Koek

€ 10,00
Oneindig veel water, tal van mooie dorpen temidden van uitgestrekte weilanden, tientallen molens: zie hier de basisingrediënten die het landschap van Kaag en Braassem zo uniek maken. Net zo uniek als zijn inwoners, de vele streekproducten, de sfeervolle terrasjes en restaurants, de uitgesproken ondernemerscultuur én de bijzondere geschiedenis. Je ontdekt het allemaal in dit heerlijke kijk- en kookboek. We hebben 55 fijne recepten voor je verzameld, met zoveel mogelijk streekproducten uit de directe omgeving van Kaag en Braassem. Ze worden gepresenteerd door bijzondere inwoners en unieke ondernemingen. Door de fraaie foto’s en informatieve teksten proef je letterlijk De Smaak van Kaag en Braassem.

Rond de Rode Polder

Rond de Rode Polder

Geest, van der, Roen

€ 20,00
Voor Roen van der Geest was de verdwijning van Leidseweg 15 in Oud Ade aanleiding om de geschiedenis van de bewoners te beschrijven. Het stijlvolle huis werd in 1915 gebouwd voor zijn grootvader. Deze Chris van der Geest (Chris ‘de Mop’) was vrijwel zijn gehele leven verbonden met de Rode Polder en in een ruimere kring met de inwoners van Oud Ade en Rijpwetering. Zo komen ook anderen in beeld: buren in de Rode Polder, twee Ripse families verwant aan ‘Leidseweg 15’ en andere Oudadenaren en Rippers. Kortom, Rond de Rode Polder is een familiegeschiedenis (vanaf ± 1900), maar een met uitstapjes naar personen en plekken die een belangrijke rol spelen of gespeeld hebben in Oud Ade en Rijpwetering. Uitgebreid gaat de auteur in op de Tweede Wereldoorlog in Oud Ade, zoals op de lotgevallen van de oorlogsslachtoffers, die herdacht worden in een monument in de muur van de St.Bavo-kerk. Ook vond hij onverwacht informatie over de Binnenlandse Strijdkrachten, die een rol speelden rond de Bevrijding in 1945. Behalve een boek vol wetenswaardigheden is Rond de Rode Polder ook een kijkboek. Elke bladzijde bevat een of meer afbeeldingen: foto’s, persoonlijke documenten, krantenknipsels en kaarten.

Veens, Geschiedenis van Roelofarendsveen, bijnamen en dialect

VEENS (herziene editie 2020)

Koek, René& Rijn, van, Fons

€ 16,95
Er verandert veel in Roelofarendsveen. Tuinbouwgrond waarop eeuwenlang is geteeld, krijgt woonbestemming en het woord recreatie valt steeds vaker. Ook in het verleden waren er grote veranderingen. Er wordt allang geen turf meer gestoken en er varen ook geen baggerpramen meer door de sluis. In VEENS wordt er getracht enige samenhang aan te brengen tussen de grote ontwikkelingen in het verleden, van het moeras in de 13e eeuw tot het Braassemerland in de 21e eeuw. Ook het Veense dialect is de laatste tientallen jaren gestaag aan het verdwijen. Het eeuwenoude dialect legt het af tegen het standaard-Nederlands. In VEENS zijn veel oude Veense woorden verzameld. De bijnamen in Roelofarendsveen vormen een hoofdstuk apart. Door de grote families met dezelfde achternaam, liep iemand met een opvallende eigenschap al snel een bijnaam op. In VEENS een opsomming van bekende en ook minder bekende bijnamen. De geschiedenis en de rijke dorpscultuur van Roelofarendsveen zijn het waard om te worden vastgelegd in een boek. Hopelijk leveren de bijeengebrachte wetenswaardigheden veel herkenning en leesplezier op.

De ruilverkaveling van Roelofarendsveen

Ruilverkaveling

Sjaak Bouwmeester & Rijn, van, Fons

€ 14,50
De ruilverkaveling van 1957 tot en met 1963 is een belangrijke periode in de geschiedenis van Roelofarendsveen. De grootschalige herstructurering in investeringen in het kader van streekverbetering werden voorafgegaan door vele jaren van bittere armoede. Er moest iets gebeuren om de tuinbouw in het dorp perspectief te bieden. De armoede in Roelofarendsveen begon met de Beurskrach in 1929 en hield jarenlang aan. De tuinbouwproducten brachten weinig op en de schulden konden niet meer worden afgelost. Daar kwam bij dat de combinatie van grote gezinnen en weinig beroepsmogelijkheden uiteindelijk had geleid tot een enorme versplintering van het eeuwenoude tuinbouwgebied. Veel bedrijven bestonden uit verspreid liggende akkers. De toestand van het oude tuinbouwgebied was uitzichtloos. Door herschikking van de bedrijven en uitplaatsing naar de Gogerpolder ontstonden er grotere percelen met mogelijkheden om te investeren. Daarmee legde de ruilverkaveling de basis voor de modernisering van Roelofarendsveen.

Oude Wetering - Vroeger en nu

Oude Wetering, vroeger en nu

Star, van der, Thea

€ 17,49
Thea van der Star neemt je aan de hand langs de verschillende straten langs de Wetering. Oude Wetering had vroeger een rijk assortiment aan winkeliers, waar nu weinig van over is. Waar zijn ze gebleven en wat is er veranderd door de jaren heen. Een mooi (kijk)boekje van een stukje plaatselijke geschiedenis.

Kennemers, Watermannen en Rijstvogels

Kennemers, Watermannen en Rijstvogels

Gerrit en Jan Kuipers

€ 26,74
Het verhaal van de vier gebroeders Kuipers die als oorlogsvrijwilligers (OVW-ers) naar Nederlands-Indie gingen om het te bevrijden van het Japanse monster. Toen zij daar aankwamen was de situatie volledig gewijzigd en kwamen zij terecht in een verschrikkelijke guerilla-oorlog die hun leven volledig veranderde. Zij zaten daar van 1946 tot 1948.

De Slag om de Haarlemmermeer

De Slag om de Haarlemmermeer

Gerrit Kuipers ; Jan Kuipers

€ 26,23
Dit is het verhaal van het ‘Dijkleger van de Haarlemmermeer’. We beleven de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog door de ogen van een honderdtal bewoners van de dorpen in en rond de Haarlemmermeer, (met hier en daar wat meer aandacht voor de belevenissen van de familie Kuipers in Roelofarendsveen en Leiden). Verhalen als deze, die kun je niet verzinnen. De werkelijkheid is vele malen grilliger, indrukwekkender en ... gruwelijker. Velen hielden zich bezig met de hulp aan onderduikers. Zij zorgden voor duikadressen, vervalsingen van persoonsbewijzen en distributiekaarten. Cor van Stam in Nieuw Vennep zou al snel de leider van het verzet in de Meer worden. Vooral de tragische gebeurtenissen bij de boerenfamilies Boogaard, Breijer en Dekker, maken grote indruk, en ook het verhaal van de Joodse verzetshelden Louis en Dina Busnach. Na Dolle Dinsdag (5-9-'44) begonnen de geallieerden met wapendroppingen in Nederland om de Binnenlandse Strijdkrachten te bewapenen voor de eindstrijd. Die wapens kwamen o.a. terecht in de Olmenhorst in Lisserbroek dat als wapenarsenaal en hoofdkwartier van de BS diende. Totdat het daar te gevaarlijk werd ...

Polders; de geschiedenis van de 18 polders in Alkemade

Polders

Meer, van der, Gerard

€ 20,00
Gerard van der Meer, geboren in 1931, heeft veel zien veranderen in Alkemade. Kennis van de woonomgeving is voor hem een voorwaarde om met een relativerende blik naar die veranderingen te kijken. Niet elke verandering is immers een verbetering. Terugblikkend beziet hij ook menselijke drijfveren. Zo passeren hebzucht, pioniersgeest, samenwerking en ruzie de revue. Als oud-voorzitter van Stichting Oud Alkemade beschrijft hij als geen ander de tijdlijn van de polders van Alkemade. Een boek om met een glimlach te lezen, 18 polders lang!
pro-mbooks3 : libris