Griffels en Penselen 2020

29-9-2020 Aan de vooravond van de 66ste Kinderboekenweek is het boek Uit elkaar (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Sylvia Weve, bekroond met de Gouden Griffel, de prijs voor het best geschreven kinderboek van 2020. Westera en Weve ontvingen eerder dit jaar voor Uit elkaar ook al de Woutertje Pieterse Prijs. In 2015 ontving Westera een Gouden Griffel voor haar boek Doodgewoon. 

Hup Herman! (Uitgeverij Gottmer), geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van 2020. Vorig jaar ontving Jagtenberg het Gouden Penseel voor haar boek Mijn wonderlijke oom.

Winnaar Gouden Griffel 2020

Uit elkaar

Bette Westera

€ 22,99
In 'Uit elkaar' behandelen Bette Westera en Sylvia Weve met hun gedichten en illustraties op een luchtige manier het thema echtscheiding. Een troostend, ontroerend en verrassend kinderboek. Echtscheiding is een thema dat in helaas veel kinderlevens aan de orde is. In ‘Uit elkaar’ weten Westera en Weve dit moeilijke onderwerp op een luchtige en speelse manier te behandelen. Van de eerste prille verliefdheid tot de fase van scheiding en daarna de nieuwe gezinssituaties (die ook voor veel plezier kunnen zorgen), verdichten en verbeelden Westera en Weve deze thematiek in brede zin. Soms hoopvol, soms schrijnend, maar altijd gevoelig en origineel – de gedichten weten stuk voor stuk te troosten, te ontroeren en te verrassen. 'Uit elkaar' is opnieuw een prachtig boek van het veelbekroonde duo Westera en Weve. ‘Uit elkaar’ kon ook rekenen op de Gouden Griffel en de Zilveren Griffel van 2020, en het Zilveren Penseel van 2020. Ook won ‘Uit elkaar’ in 2020 de Woutertje Pieterse Prijs, werd het geselecteerd voor de Kinderjury Tiplijst en werd het genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille 2020. Uit het rapport van de Gouden Griffel-jury: ‘Westera trekt sneller kloppende harten in deze bundel vol overtuiging en met indrukwekkende precisie uit elkaar. Dat resulteert in humor, waarbij de donkerste hoeken belicht worden en tevens de nuchtere kanten verkend worden. Tussen die uitersten door beweegt en schuurt het. De tekeningen, de versplinterde weergave van woorden, de textuur en de bladspiegel maken er een compleet kunstwerk van. De Japans gebonden bladzijden geven ten slotte een voelbare spanning: met het uit elkaar gaan maak je iets los.’ Eerder maakten Westera en Weve al de boeken ‘Aan de kant, ik ben je oma niet!’, bekroond met een Gouden Penseel en Vlag & Wimpel van de Griffeljury, en ‘Doodgewoon’, bekroond met een Gouden Griffel, een Vlag & Wimpel van de Penseeljury, de Gouden Poëziemedaille én de Woutertje Pieterseprijs. In 2019 werd Sylvia Weve voor haar indrukwekkende en veelzijdige oeuvre bekroond met de prestigieuze Max Velthuijs-prijs. Bette Westera vierde in 2019 haar 20-jarig schrijverschap vol mooie, grappige, ontroerende en prijswinnende boeken.

Winnaar Gouden Penseel 2020

Hup Herman!

Yvonne Jagtenberg

€ 14,99
Hangbuikzwijn Herman is ’s morgens niet altijd gecharmeerd van de lawaaierige haan en van de drukke kippen. Ze kakelen om het hardst wie de eerste is, de snelste, de beste. Herman houdt eigenlijk niet van dat gedoe, maar laat zich toch uit zijn tent lokken en voor hij het weet raakt hij verwikkeld in een race tegen de kippen. Maar onderweg realiseert hij zich dat verliezen of winnen er niet toe doet. Bij jezelf blijven is veel belangrijker! Herman is een hangbuikzwijn met een sterk aanwezig karakter, dat met zijn gedrag en eigenschappen nog het meest doet denken aan een kind van een jaar of vijf. Een aandoenlijk, soms egocentrisch type dat zich nogal snel in de nesten werkt, maar iemand die je onmiddellijk in je hart sluit. Hup Herman! is het eerste in een nieuwe reeks prentenboeken van meervoudig Zilveren Penseel-winnaar Yvonne Jagtenberg, bekend van geliefde series als Arno, Balotje en Hondje.

 

Zilveren Griffels, Zilveren Penselen, Vlag & Wimpels

25-8-2020 In aanloop naar de Kinderboekenweek worden een week lang de Zilveren Griffels en Penselen bekendgemaakt. Vandaag zijn  de best geschreven kinderboeken in de categorie ‘Zes tot negen jaar’ en ‘Poëzie’ bekendgemaakt. De best geïllustreerde kinderboeken zijn bekroond in de categorie ‘Geïllustreerde kinderboeken’ en ‘Geïllustreerde jeugdboeken’. De bekendmaking werd online gepresenteerd door de bekende presentator van Kinderen voor Kinderen, Ridder van Kooten.

26 augustus 2020, worden de Zilveren Griffels in de categorie ‘Tot zes jaar’ bekendgemaakt en de Zilveren Penselen in de categorie ‘Prentenboeken’. 28 augustus om 11.15 uur zijn alle Zilveren Griffels en Penselen van 2020 bekend.

Voorheen werd de Gouden Griffel en het Gouden Penseel bekendgemaakt en uitgereikt op het Kinderboekenbal. Vanwege de coronacrisis is een Kinderboekenbal dit jaar niet mogelijk, maar gaat de uitreiking van de Gouden Griffel en het Gouden Penseel wel door. De bekendmaking vindt dit jaar plaats op dinsdag 29 september, dus de dag voorafgaan aan de Kinderboekenweek. Hoe de bekendmaking er dit jaar uitziet, blijft nog even een verrassing!

DEEL 1: bekendmaking Zilveren Griffels en Penselen 2020

DEEL 1: Zilveren Griffels en Penselen 2020

Wat is jouw volgende boek? Misschien is dat wel één van deze Zilveren Griffel of Zilveren Penseel winnaars! Op dinsdag 25 augustus reikten we de eerste Zilveren Griffels en Penselen van 2020 uit! En als bonus komen er ook nog een deel van de Vlag en Wimpels voorbij. Kortom, één grote prijzenregen! Kijk je mee? Op woensdag 26, donderdag 27 en vrijdag 28 augustus zie je de andere winnaars voorbij komen! #watisjouwvolgendeboek? #zilverengriffelsenpenselen

Geplaatst door Kinderboekenweek op Dinsdag 25 augustus 2020

DEEL 2: bekendmaking Zilveren Griffels en Penselen 2020

DEEL 2: Zilveren Griffels en Penselen 2020

Op woensdag 26 augustus, dag 2 van deze prijzenregen, worden weer een aantal auteurs verrast met een Zilveren Griffel of een Zilveren Penseel! Blijf je kijken tot het einde? Er worden ook nog een aantal Vlag en Wimpels uitgereikt. Op donderdag 27 en vrijdag 28 augustus zie je de andere winnaars voorbij komen! #watisjouwvolgendeboek? #zilverengriffelsenpenselen

Geplaatst door Kinderboekenweek op Woensdag 26 augustus 2020

DEEL 3: bekendmaking Zilveren Griffels en Penselen 2020

DEEL 3: Zilveren Griffels en Penselen 2020

Het is dag 3 van de prijzenregen! Ridder van Kooten gaat samen met het Kinderboekenweek Leesteam weer het land door om auteurs en illustratoren te verrassen met hun Zilveren Griffel of Zilveren Penseel. Blijf je kijken tot het einde? Er worden ook nog een aantal Vlag en Wimpels uitgereikt. Op vrijdag 28 augustus zie je de laatste winnaars voorbij komen! #watisjouwvolgendeboek? #zilverengriffelsenpenselen

Geplaatst door Kinderboekenweek op Donderdag 27 augustus 2020

DEEL 4: bekendmaking Zilveren Griffels en Penselen 2020

DEEL 4: Zilveren Griffels en Penselen

De laatste dag van de prijzenregen! Op vrijdag 28 augustus worden de laatste Zilveren Griffels en Zilveren Penselen uitgereikt. Op het einde zit nog een verrassing, dus kijk de video helemaal uit! Zitten er leuke boeken tussen? Welk boek ga jij kopen in de boekhandel, of lenen in jouw bibliotheek? Laat het weten in de comments. #Watisjouwvolgendeboek? #ZilverenGriffelsenPenselen

Geplaatst door Kinderboekenweek op Vrijdag 28 augustus 2020
pro-mbookslibr3 : libris