Regionale boeken

Boeken over Haarlem, Bloemendaal, Overveen, Santpoort, Heemstede, Aerdenhout, Zandvoort, Kennemerland, Noord-Holland

Raarlem

Fotografen en vader en zoon Chris en Jurriaan Hoefsmit houden van Haarlem. Ze wandelen en fietsen door de stad en leggen vast wat ze zien. De rare of grappige foto's die zij tijdens hun wandelingen door Haarlem maakten, verzamelden ze in het (koffietafel)boek Raarlem. €12,50

Bestel nu door te mailen of bel 023-2521944.

Uitgave compleet oeuvre J.B. van Loghem

J.B. van Loghem was één van de invloedrijkste architecten uit de beginperiode van het zogenaamde Nieuwe Bouwen. Toch is nog steeds betrekkelijk weinig over hem bekend. Eén van zijn beroemdste scheppingen is Tuinwijk Zuid in Haarlem. Dit monumentale complex viert in 2022 het 100-jarige bestaan en organiseert dan een aantal activiteiten. 

Bestel een exemplaar!

De prenten van Coornhert

Dirck Volckertszoon Coornhert (1522-1590) was ook prentmaker, die zijn kunstenaarschap in dienst stelde van het verspreiden en toelichten van zijn denkbeelden. In dit boekje maken we kennis met een aantal van zijn prenten, waarmee Coornhert op fascinerende wijze zijn medemens de weg wijst naar de waarheid en op basis daarvan een goed, ja ‘volmaakt’ mens te worden. Het boekje is gebaseerd op het onderzoek dat Emma de Jong voor haar dissertatie heeft verricht. Over dit thema heeft zij ook een tentoonstelling in Museum Haarlem verzorgd. Bijna vijfhonderd jaar oud zijn deze prenten, maar aan actualiteit en waarde hebben ze niets ingeboet.    

Bestel een exemplaar!

Nu verkrijgbaar

Faber & zoons, een familiebedrijf in terreur

Jan De Roos

€ 27,95
Faber & Zoons, Een familibedrijf in terreur Piet en Klaas Carel Faber, zoons van een Haarlemse banketbakker, maakten tijdens de Tweede Wereldoorlog meedogenloos jacht op Joden en verzetsmensen. Meer dan honderd mensen kwamen daardoor om het leven. Niet alleen in Haarlem en omgeving maar ook in ’t Gooi, Groningen, Drenthe en Friesland. Na de bevrijding werden ze voor een aantal moorden berecht en gestraft. Veel van hun oorlogsmisdaden bleven echter tot nu toe verborgen. In Faber & zoons vertelt historicus Jan de Roos hoe de Fabers in de jaren dertig felle NSB’ers werden. Piet en Klaas Carel werden nog fanatieker toen hun vader in 1944 werd geliquideerd door de verzetsstrijders Hannie Schaft en Jan Bonekamp. Zij gingen bij de Sicherheitsdienst werken op het beruchte Scholtenhuis in Groningen. Piet Faber kreeg na de oorlog de doodstraf, Klaas Carel levenslang. Met hulp van zijn oudste broer Martin ontsnapte hij in 1952 op spectaculaire wijze uit de Bredase koepelgevangenis. Hij vluchtte naar Duitsland, dat weigerde hem uit te leveren. De Nederlandse justitie was laks en stapelde blunder op blunder. Daardoor leefde hij in vrijheid tot aan zijn dood in 2012. Faber & zoons is een schokkend verhaal over verraad en wreedheden in oorlogstijd. Het is een eerbetoon aan de vele, vaak vergeten slachtoffers van Piet en Klaas Carel Faber. Dit indringende relaas geeft ook een beschamend beeld van falende overheden.

Bomans Gracht/Bomans Been

Ter ere van Bomans vijftigste sterfdag verscheen onlangs het boekje Bomans Gracht/Bomans Been, gemaakt door Stefan de Groot, Bies van Ede, Eric J. Coolen en Peter Hammann. Twee gedichten en fraaie tekeningen vertellen hoe Bomans verbonden was aan Haarlem. Een sierlijk collector's item voor de liefhebbers van de 'redder' van de Haarlemse Bakenessergracht. Bestel het nu!

Prachtig overzichtswerk aan de hand van artefacten

Zesduizend jaar Haarlem

Anja Van Zalinge

€ 27,50

in 1245? Bij de allereerste middeleeuwse hoeves op het zand langs het Spaarne? Of bij de prehistorische jagers, verzamelaars en boeren die hier duizenden jaren geleden rondliepen? In Zesduizend jaar Haarlem vertelt de Haarlemse stadsarcheoloog Anja van Zalinge over de geschiedenis van de Spaarnestad, maar dan net even anders. De Haarlemse bodem heeft de afgelopen twee eeuwen ontelbare sporen en vondsten prijsgegeven. In dit boek komen de verhalen daarover aan bod in hun historische context. Samen geven die een prachtig overzicht van de geschiedenis van de stad. Ontdek het verhaal van Haarlem: zesduizend jaar oud en springlevend!

Zojuist verschenen

In de zeventiende eeuw had Haarlem een eigen pottenbakkers- en plateelkwartier en voerde tot 1670 zelfs een eigen maat tegel, de zogeheten vijfduimstegel die 3mm kleiner was dan de standaard Rijnlandse maat. Algemeen werd aangenomen dat de Haarlemse productie niet heel bijzonder was, afgezien van het werk van vader en zoon Verstraeten en van Vierleger, maar Sprangers laat in dit boek zien hoe onterecht dat is. Bestellen: [email protected], prijs €19,95

Gebouwen langs het Spaarne en De Liede

Gebouwen langs het Spaarne en de Liede

Hilde de Haan ; Ids Haagsma

€ 10,00

Gids met een beschrijving – per oever – van de gebouwen langs het Spaarne en De Liede waarbij interessante panden in het ‘achterland’ niet worden vergeten. 

Joop & Ad Hoogendoorn. Haarlemse drukkers in verzet

Joop & Ad Hoogendoorn. Haarlemse drukkers in verzet

Jan De Roos

€ 19,95

In de lente van 1943 valt de beruchte Duitse Sicherheitsdienst drukkerij Hoogendoorn aan de Haarlemse Burgwal binnen. Joop Hoogendoorn en zijn 18-jarige zoon Ad worden gearresteerd wegens het maken van illegaal drukwerk. Joop komt terecht in het Oranjehotel in Scheveningen. Na een schijnproces wordt hij een jaar later op de Waalsdorpervlakte doodgeschoten. Ad wordt naar Duitsland gestuurd. Hij verblijft twee jaar in helse kampen en gevangenissen. Pas na zijn terugkeer in Haarlem in juli 1945 hoort hij dat zijn vader er niet meer is. De oorlog blijft Ad tot aan zijn dood in 2012 als een schaduw achtervolgen. In dit boek vertelt historicus Jan de Roos het levensverhaal van Joop en Ad Hoogendoorn. Hij deed uitvoerig onderzoek en sprak met hun familieleden en bekenden. “Het tragische levensverhaal van twee moedige Haarlemmers die grote persoonlijke risico’s namen om de verspreiding van het vrije woord in bezettingstijd mogelijk te maken. Op elke bladzijde zijn de dilemma’s, onzekerheden en verschrikkingen van de oorlog terug te vinden.”

Ontdek je plekje voor Muggen

111 plekken in haarlem die je gezien moet hebben

Andrew Groeneveld

€ 17,95
Achter het rimpelloze vernis van de brave museumstad verbergt Haarlem een compleet ander gezicht. Dat van een levendige stad vol verrassingen. Ontmoet exotische schepselen in de kleinste dierentuin van Nederland. Ga naar een afgelegen café waar de koeien het eten van je bord kijken. Struin door wilde bloementuinen of ontdek een onzichtbare atoombunker. Huur een fluisterboot en vaar geruisloos over de Haarlemse grachten of overnacht in de Beachbus bij Bloemendaal. De 111 PLEKKEN-boeken zijn de ideale gidsen om een specifieke stad of streek te ont-dekken. Ze beschrijven steden en regio’s vanuit een eigenzinnig en persoonlijk perspectief, bieden goede insidertips en slaan andere wegen in, weg van de toeristenpaden. Met charme vertellen deskundige schrijvers spannende verhalen. De mengeling van onderhoudende verhalen, eigenwijze wetenswaardigheden en sfeerrijke foto’s nodigt zowel stads- en streekbewoners als toeristen uit om plekken te bezoeken die ze eerder niet kenden. Andrew Groeneveld biedt de beste insidertips en neemt je mee op een tocht langs 111 bijzondere en onvermoede plekken in Haarlem en haar buitengebied.

Foto's van hedendaags Haarlem

Haarlem!

Michel Campfens

€ 24,95
Fotograaf Michel Campfens (1960) woont en werkt al het grootste deel van zijn leven in zijn geboortestad Haarlem. Het portretteren van mensen op locatie vormt een geliefde specialiteit, maar Michel onderscheidde zich ook als een bekwaam en eigenzinnig architectuur-, landschaps- en stedelijke fotograaf. Zijn stijl laat zich wel beschrijven als 'gecomponeerd maar niet in scene gezet. De werkelijkheid dus, maar dan zoals hij die ziet’. Door de jaren heen is zijn werk gepubliceerd in vele tijdschriften en gebruikt in media campagnes, brochures en jaarverslagen. De foto’s in ‘Haarlem!' tonen niet alleen zijn fotografische kijk op de wereld., maar verraden ook zijn voorliefde en waardering voor de architectuur en geschiedenis van Haarlem. Vrijwel alle foto’s in het boek 'Haarlem!’ zijn voorzien van beknopte, deels historisch verklarende bijschriften in zowel Nederlands als Engels.

Fotoboek over De Nieuwe Bavo

De KoepelKathedraal van Haarlem

Michel Bakker ; Antoon Erftemeijer

€ 14,95

De KoepelKathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem (ook wel bekend als de Nieuwe St. Bavo) geldt als een van de belangrijkste monumenten van Nederland. De bouw ervan vond plaats in de periode 1895-1930. Sindsdien zijn voortdurend nieuwe decoraties toegevoegd, tot op de dag van vandaag: glas-in-loodramen, beelden, mozaïeken, wandschilderingen en kerkmeubilair. Daarmee werd het gebouw ‘getooid als een bruid’, zoals de Bijbelse wapenspreuk van de kathedraal luidt. De rijk geïllustreerde gids De KoepelKathedraal van Haarlem is geschreven en uitgegeven ter gelegenheid van de afronding van de complete restauratie van gebouw en interieur (2005-2019). Dit handzame, toegankelijk geschreven en prettig geprijsde boek biedt een uitvoerige toelichting bij de architectuur en de beeldende kunst. Een duidelijke plattegrond maakt de bezoeker wegwijs en meer dan 110 foto’s en afbeeldingen geven de lezer een schitterend beeld van de besproken blikvangers in en rond de basiliek.

'Prachtige, treurige, grappige observaties'

Haarlems Dodenboek

Wilfred Takken

€ 15,00
In zijn eerste boek vertelt Wilfred Takken over acht sterfgevallen. Van de moord in een café tot de laatste hartaanval van zijn vader. De meesten stierven jong - de jongste was zelfs nog niet geboren. Levendig beschrijft Takken wie zij waren en wat zij voor hem betekenden. 'Prachtige, treurige, grappige observaties. En het gaat nog over de dood ook; dat is altijd mooi meegenomen.' Sylvia Witteman ‘Ik sta achter Takken en zijn schrijven.’ Arnon Grunberg Wilfred Takken (Haarlem, 1967) is in het dagelijks leven NRC-redacteur. Hij was verder hoofdredacteur van de literaire tijdschriften Poesjkin Wat en Verdronken Kalf. Ook schreef hij mee aan Het ABC van Annie MG en het Familiewoordenboek.

Noodlanding bij Haarlem

Een zeer opmerkelijke aankoop van een fotalbum van een Duitse officier, ingedeeld bij het luchtafweergeschut rond Schiphol, zorgde ervoor dat de schrijvers alle feiten en wetenswaardigheden rond de noodlanding van een Wellington bij Haarlem nog eens op een rijtje gingen zetten. Daarbij kwamen er zulke opmerkelijke dingen aan het licht dat zij besloten daar een apart boek over te schrijven. Interessant was ook het achterhalen van de bron van de fotos die er toentertijd door de diverse fotografen genomen waren en afgedrukt in kranten en tijdschriften, maar gaandeweg de tijd steeds een andere bron kregen. Ook dit raadsel werd opgelost. Job Cohen, Haarlemmer van geboorte, schreef het voorwoord. “Met het onderzoek zijn zij jarenlang bezig geweest, verenigd in de HRCSWW, het Historical Research Center Second World War.


De Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 is blij een vergeten voorval weer onder de aandacht te brengen van de Haarlemmers, omdat niets meer aan de plaats van het ongeval herinnerd, nog terug te vinden is. Zo hebben ze een stukje geschiedenis aan de vergetelheid kunnen ontrekken.

Bestellen: [email protected] / 023-5251944.

Belangrijkste 15e-eeuwse schilder van Holland

Geertgen tot Sint Jans

Aart Van der Kuijl

€ 29,95
De beroemde 16de-eeuwse kunstenaar, schrijver en stadsgenoot Karel van Mander noemde Geertgen tot Sint Jans destijds al de belangrijkste Hollandse schilder van de 15de eeuw. Toch geniet deze virtuoze kunstenaar en grondlegger van de schilderkunst in de Noordelijke Nederlanden nauwelijks de bekendheid of roem die hem zonder meer toekomt. Dit boek is de eerste uitgebreide monografie over deze Haarlemse laatgotische, sensatie die sinds 1942 verschijnt en vult daarmee voor liefhebbers van oude kunst een belangrijk hiaat op. De laatste stand van wetenschap is door de auteur zoveel mogelijk opgenomen en aanvullend onderzoek heeft tot enkele nieuwe inzichten geleid. Zoals het feit dat vóór de veelgeroemde culturele bloeiperiode eind 16de en begin 17de eeuw, laat in de 15de eeuw in cultureel opzicht ook al sprake was van een opgaande fase. Het Haarlem van Geertgen tot Sint Jans blonk namelijk uit op het gebied van de (miniatuur)schilderkunst. En al eerder die eeuw bezorgden de beeldhouwkunst van de Haarlemmers Claus Sluter en Claes van de Werve, de miniaturen van Spierinc en de Meester van de Haarlemse Bijbel én de geïllustreerde boeken van drukker en uitgever Jacob Bellaert de stad internationaal aanzien. Geertgen tot Sint Jans - Het mirakel van Haarlem beoogt echter vooral de bekendheid van Geertgen uit te breiden naar een groter en breed geïnteresseerd publiek. De kunstenaar én zijn werk verdienen die aandacht.

Hofjes van Haarlem

De weldadige hofjes van Pieter Janszoon Codde en Nicolaas van Beresteyn in Haarlem

Wim Cerutti

€ 24,95
De weldadige hofjes van Pieter Janszoon Codde en Nicolaas van Beresteyn in Haarlem Het Hofje Codde en Van Beresteyn, gelegen aan de voet van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart, is misschien wel het meest onbekende van de 21 hofjes die Haarlem telt. Het hofje is ontstaan uit een samengaan van twee hofjes. Het Hofje van Codde werd in 1608 gesticht door Pieter Codde, een priester die voor de reformatie verbonden was aan de Grote of St. Bavokerk. Het bevond zich ‘achter het Klokhuis’, waar nu de rechtbank is gevestigd. Het Hofje Van Beresteyn werd in 1688 gesticht door Nicolaas van Beresteyn, telg uit een (invloed)rijke regentenfamilie. Het lag in de Lange Herenstraat in de Nieuwstad, de stadsuitbreiding direct ten noorden van de middeleeuwse stad, waar nu het Stationsplein is. Het Hofje van Codde werd in 1872 gesloopt en verplaatst naar de Lange Herenstraat en zo werden beide hofjes buren, met een gemeenschappelijke tuin. In 1969 werden de hofjes door de gemeente gesloopt in het kader van het Stationsplein-ontwikkelingsproject, volgens de auteur een bestuurlijke wandaad. Dit betekende echter niet het einde van deze hofjes, want in de schaduw van de Kathedraal verrees een nieuw hofje met achttien woningen. De bewoonsters vormen hier in dit ‘klein paradijs’ een bloeiende gemeenschap. Het Hofje Van Beresteyn kwam in de negentiende eeuw lang zeer negatief in de publiciteit omdat regenten een viertal schilderijen met portretten van familieleden van de stichter, toegeschreven aan Frans Hals, voor veel geld verkochten aan onder anderen barones Rothschild uit Frankfurt. De auteur heeft deze affaire, de ‘verkwanseling van de Beresteyn-Halsen’, weten te reconstrueren, mede aan de hand van het door hem in een Rothschild-kasteel nabij Oxford ontdekte aankoopdossier. De verkoop van de schilderijen heeft het hofje overigens uiteindelijk geen financiële windeieren gelegd. Over de auteur: Wim Cerutti is een gepassioneerd Haarlem-liefhebber. Hij publiceert regelmatig over de (cultuur)geschiedenis van Haarlem. Zo schreef hij de laatste jaren boeken over het middeleeuwse stadhuis, het roemruchte Jansklooster, de vriend van Descartes pastoor Bloemert en zijn Broodkantoor, Haarlemse Jeruzalemvaarders, de schilder en vrijdenker Torrentius, het Sint Jacobs Godshuis, de humanist Coornhert en de 700-jarige Janskerk. Cerutti was ruim 13 jaar (1990-2004) secretaris van de Stichting Haarlemse Hofjes.

De molen van Haarlem

De Adriaan

Chris Brunner

€ 10,00
Welke Haarlemmer kent De Adriaan niet, de molen die zo prachtig aan het Spaarne en aan de rand van de oude binnenstad ligt? Veel minder mensen weten echter iets over de bewogen, 240 jaar lange geschiedenis van deze bijzondere windmolen. Ooit belangrijke, maar nu bijna vergeten producten als tras en snuiftabak werden er geproduceerd. Ondernemers van uiteenlopende aard durfden, zelfs in crisistijden, steeds opnieuw te investeren in nieuwe soorten bedrijven op deze molen. De Haarlemse historicus Chris Brunner presenteert deze kleurrijke geschiedenis voor het eerst in een uitvoerig geïllustreerd boek. Hij laat daarbij zien hoe de lotgevallen van De Adriaan en zijn ondernemers nauw samenhangen met de even bewogen geschiedenis van de stad Haarlem. Het was een periode waarin Haarlem een complete transformatie onderging van een verarmde, ingeslapen kleine stad naar een trotse, moderne provinciehoofdstad. De Adriaan heeft het allemaal meegemaakt. Windmolens speelden in die historie lange tijd een belangrijke, in de geschiedenis-boeken helaas nog weinig benoemde rol.

100 jaar Kennemer Lyceum

100 jaar Kennemer Lyceum

Guido van Rijn

€ 29,50

Het Kennemer Lyceum in Overveen, gemeente Bloemendaal, is een vermaarde school. Niet alleen door het monumentale gebouw, de schitterende ligging en de vele bekende leerlingen en leraren, maar ook door de onderwijsvernieuwingen waarin de school jarenlang een voortrekkersrol had. Eens was het de grootste middelbare school van Nederland. Met de viering van het 100-jarig bestaan van de school als aanleiding schreef oud-leraar Engels, conrector en schoolarchivaris Guido van Rijn dit boek. Het bevat een fascinerende, rijk geïllustreerde ontdekkingsreis, die honderd jaar onderwijsgeschiedenis in beeld brengt en nieuw licht laat schijnen op de historie van Kennemerland.

Bloemendaal en WOII

Verzet in Bloemendaal

Charles Coster van Voorhout ; Hans Hoffmann

€ 5,37

In Verzet in Bloemendaal staat 75 jaar na de bevrijding opgetekend hoe Nederland in de laatste dagen van de oorlog door het oog van de naald kroop. Auteurs van het boek zijn oud-journalisten Hans Hoffmann en de inmiddels overleden Charles Coster van Voorhout. Hun jarenlange studie steunt op gesprekken met direct betrokkenen en op niet eerder gepubliceerde documenten, grotendeels afkomstig uit het archief van Cees de Jong. De Jong was een jonge Bloemendaalse student die destijds de spil in het verzet vormde. Het boek is zonder winstoogmerk gemaakt.

Herondekt Bomans-sprookje

De gierige koning

Godfried Bomans

€ 22,95

 

Woensdag 2 maart vond de besloten presentatie van De gierige koning plaats in Kennemer Boekhandel. Wat een prachtig boek is het geworden. In het herontdekte sprookje van Godfried Bomans brengt een slotenmakerszoon, niet bang voor de duivel en zijn oude moer, de geschiedenis tot een goed einde. Na de dood van de gierige koning wordt hij koning en trouwt met het meisje dat zich had willen opofferen: ‘... en zij leefden nog lang en gelukkig.’ De tekeningen van Thé Tjong-Khing laten zien dat hij de absolute meester in dit vak is. 

WOII in Kennemerland

Kennemerland 40-45

Arjen Bosman

€ 5,00
Je zou denken dat er in de oorlogsjaren 1940-1945 weinig gebeurde in de regio Zuid-Kennemerland, bij Haarlem. Maar zo rustig is het er niet geweest. De mobilisatie in 1939, en zelfs al de voormobilisatie in 1938, toonden aan dat de regio van belang was. Er lagen immers strategische objecten zoals de luchthaven Schiphol en de havens van IJmuiden. Geen wonder dat in mei 1940 dit de doelen waren die gebombardeerd werden door de invallende Duitsers. Later bestookten ook de Geallieerden deze doelen, inclusief de zware industrie zoals de Hoogovens - ook deze ontwikkelingen worden in Kennemerland 40-45 geboekstaafd.

Interieurportretten van stadshuizen en villa's 1875-1945

Zuid-Kennemerland

Barbara Laan ; Esther de Haan ; Alexander Westra

€ 14,95

Rond 1900 werd Zuid-Kennemerland een aantrekkelijk woongebied voor rijke ondernemers en notabelen. De aanleg van trein- en tram­verbindingen maakte het mogelijk in de stad te werken en tegelijkertijd buiten te wonen. De, veelal Amsterdamse, welgestelden die deze stap maakten lieten comfortabele villa’s bouwen in Bloemendaal, Aerdenhout, Heemstede of Overveen, dichtbij zee en duinen. Ook rijke Haarlemmers trokken naar de nieuwe villagebieden aan de rand en in de omgeving van de stad.

Ruine van Brederode

Het boek Ruïne van Brederode vertelt de hele geschiedenis van het kasteel: de bouwgeschiedenis, de bewoning van het kasteel door het adellijke geslacht Brederode en de belegering en verwoesting. De auteurs gaan ook in op het bouwhistorisch onderzoek van de huidige ruïne en de negentiende-eeuwse reconstructies en restauraties. Geflankeerd door prachtig historisch en hedendaags beeldmateriaal ontstaat zo een compleet beeld van dit prachtige monument.
Prijs: €39,95. Bestellen: [email protected]

pro-mbooks2 : libris