Kind & Jeugd

Laat ik mij mezelf even voorstellen. Mijn naam is Rubén Rodriguez da Silva en ik ben de kinderboekenspecialist van Libris.nl. Sinds januari 2020 heb ik het stokje overgenomen van Ineke van Nispen en kies ik voor de website de Kinderboekentips van de Maand. Lees elke maand mijn Kinderboek van de Maand. Meer tips van Rubén Rodriguez da Silva

Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen.

De tunnel

Anna Woltz

€ 16,99

Een nieuw boek van Anna Woltz, de schrijfster van het geweldige ‘Honderd uur nacht’, daar leg ik rustig alles voor opzij. En dat doe ik maar voor een paar schrijvers. Haar boeken gaan normaal over belevenissen van Nederlandse kinderen. Met ‘De tunnel’ gaat ze echter een iets andere kant op. We volgen dit keer een aantal Engelse jongeren in Londen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Ella is een jaar ernstig ziek geweest en kan daarom moeilijk lopen. Ze twijfelt daarom enorm aan zichzelf en is ervan overtuigd dat ze nooit een relatie zal krijgen. Het is 1940 en Londen wordt elke nacht gebombardeerd door de Duitsers. Ella en haar familie schuilen net als vele Londenaars ‘s-nachts in de tunnels van de metro. Op een dag leert ze Quinn kennen, een meisje van adel en weggelopen van huis. Quinn is door haar achtergrond nogal naïef en heeft geen idee hoe arme mensen leven. Anderzijds is ze heerlijk enthousiast en heeft ze een hart van goud. Ella, die al het nodige heeft meegemaakt, voelt zich enorm aangetrokken tot de vrolijke Quinn. De meisjes ontmoeten Jay, een jongen die op straat leeft en op alle mogelijke manieren geld probeert te verdienen. Ella vertrouwt hem niet, maar dat verandert wanneer zij wat meer over zijn verleden te weten komt.
De jongeren overleven zo goed en zo kwaad als ze kunnen de oorlog. Maar dan gebeurt er iets traumatisch en komt alles ineens heel dichtbij. Vanaf dat moment zullen hun levens heel anders gaan lopen en zal de oorlog een blijvende indruk achterlaten
In dit boek leer ik een nieuwe kant van Anna Woltz kennen. Ik wist al dat ze heel goed persoonlijk drama kon beschrijven, maar hierin laat ze zien dat ze ook een meester is in spectaculaire scènes. Het is een prachtig verhaal geworden en ik wilde alleen maar door en door lezen. De 12+ groep kan weer zeer tevreden zijn.

pro-mbookslibr3 : libris