Griffels en Penselen 2022


 

Zilveren Griffels, Zilveren Penselen, Vlag & Wimpels

22-6-2022: De prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar zijn woensdag uitgereikt. Dat gebeurde op het Amsterdamse IJ, tijdens een boottocht met de winnende auteurs en illustratoren. Onder meer Een zee van liefde en Toen Rups een vlinder werd wonnen een prijs.

Per categorie kunnen door de jury's twee boeken worden bekroond met een Zilveren Griffel of Penseel. Een van deze boeken wordt later dit jaar door de Griffeljury bekroond met de Gouden Griffel.

Datzelfde gaat op voor een van de bekroonde oorspronkelijk Nederlandstalige Zilveren Penselen. De Gouden Griffel en het Gouden Penseel worden op 29 september uitgereikt.

Voor het eerst werden dit jaar Bronzen Griffels en Penselen uitgereikt, in plaats van Vlag en Wimpels, zoals de prijzen eerder heetten. Deze prijzen gaan naar kinderboeken die bij de Zilveren Griffels net buiten de boot vielen, maar volgens de jury wel aandacht verdienen.

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. De 45 boekenprijzen dienen het hele jaar als inspiratie voor kinderen en hun opvoeders.

Zilveren Griffel

Tot 6 jaar

Zilveren Griffel

9 tot 12 jaar

Zilveren griffel

Poëzie

Zilveren griffel

Informatief

Zilveren Penseel

Prentenboeken

Zilveren penseel

Geïllustreerde jeugdboeken

Zilveren penseel

Informatief

Bronzen griffel

tot 6 jaar

Bronzen griffel

9 tot 12 jaar

Bronzen penseel

Prentenboeken

Bronzen penseel

Informatief

pro-mbooks2 : libris